Globalna prodaja pametnih telefona već drugi mesec u padu


Prema najnovijem izveštaju Counterpoint Researcha, u maju je globalno prodato 96 miliona pametnih telefona. Ta brojka predstavlja pad od 4 posto u poređenju sa aprilom i pad od 10 posto u odnosu na maj 2021. godine.

Uz to, naime, svakako treba istaknuti da je ovo drugi put u poslednjih 10 godina da je brojka prodatih pametnih telefona u istom razdoblju pala ispod 100 miliona. Takođe, reč je i o drugom uzastopnom globalnom mesečnom padu, a kako tvrde stručnjaci, taj trend će se nastaviti i u sledećim mesecima.

Uprkos snažnom oporavku nakon početnog talasa Covida-19 2020. godine, prodaja pametnih telefona još se uvek nije vratila na nivo pre pandemije. Problemi sa lancima snadbevanja donekle se stabilizuju, ali kako prenosi GSM Arena, rastući nivo inflacije, usporavanje proizvodnje u Kini i rat u Ukrajini, uzimaju svoj danak.

Na primer, Counterpoint Research izvestio je prošlog meseca kako je evropsko tržište pametnih telefona doživelo najgori prvi kvartal od 2013. godine. S druge strane, korejski mediji su preneli da Samsung ima čak 50 miliona uređaja na zalihama distributera, što dokazuje da je potražnja – slaba.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.