Intel podiže cene procesora


Prema pisanju portala Nikei Asia, Intel je svoje partnere započeo da informiše o povećanju cena procesora i drugih proizvoda tokom ove godine zbog povećanja troškova.

Prema toj informaciji Intel će podići cene svih svojih flagship procesora, ali i šireg raspona drugih čipova, uključujući WiFi i druge čipove.

Iako cene još nisu finalizovane, izveštaj govori da će neki procesori poskupjeti i do 20 posto, a razlozi leže u inflaciji, povećanim cenama materijala, transporta i povećanih cena rada.

Ovo povećanje cena dolazi u trenutku kada se očekuje dalji pad isporuka PC hardvera, koji se u posljednja dva kvartala sve manje prodaje, pa je u drugom kvartalu ove godine zabeležen pad od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najveći kvartalni pad na globalnom tržištu u proteklih 9 godina.

Osim što je PC tržište u protekle dve godine zabieležilo rast zbog pandemije i rada od kuće, pa je sada počelo da stagnira kako se svet vraća u normalu, padu isporuka doprinosi i rat Rusije u Ukrajini, s obzirom da rusko tržište čini između 5 i 10 posto svih PC isporuka u EMEA regionu.

Istovremeno kada se Intel sprema povećavati cene CPU-a, na tržištu GPU-a je suprotna situacija. S obzirom da kriptorudarima grafičke kartice više ne predstavljaju isplativi alat za rudarenje, došlo je do gomilanja grafičkih u skladištima, pa su cene u stalnom padu.

Ako se spremate da složite novu PC mašinu, možda je sada idealno vreme za to dok Intel ne počne da poskupljuje procesore i dok su cene grafičkih kartica u padu. Ako ćete predugo čekati stvari bi mogle da se izjednače pa nećete ništa uštedeti ukoliko u svoj setup želite da ugradite najjače procesore i najmoćniju grafiku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.