Musk odustao od Twitter-a, ali Twitter od njega nije


Twitter ipak neće postati vlasništvo Elona Muska. Sada je zvanično stigla informacija o tome da je Musk povukao svoju službenu ponudu za preuzimanje te o tome obavestio upravu kompanije i nadležnu Komisiju za vrednosne papire (SEC). Pravni tim u obrazloženju ovakve odluke navodi iste one razloga o kojima se ovih dana neslužbeno šuškalo – nesposobnost Twitter-a da Musku, kao potencijalnom novom vlasniku, dostavi nezavisnu analizu spam naloga na toj platformi.

Ali, ovo povlačenje u kompaniji ne prihvataju, budući da je predugovor već bio potpisan. Oni sada najavljuju kako i dalje očekuju da se akvizicija sprovede kako je ugovoreno, a u suprotnom planiraju da tuže Muska. U istom ugovoru stajala je i klauzula koja obvezuje Muska na plaćanje čak milijardu dolara u slučaju da od preuzimanja odustane, i to bi moglo da bude ono što će aktuelna uprava Twitter-a i tražiti, ako ne i više. Naravno, u ugovoru su navedeni i izuzeci za plaćanje tih penala, što će Muskovi pravnici pokušati iskoristiti da ga izvuku i od te obveze.

Twitter-ova deonica je na nivoima cene oko 30% niže od onih koje su bile predviđene ugovorom o preuzimanju, a vest o propadanju tog posla nije im pomogla – nakon objave o odustajanju njihova vrednost je potonula za dodatnih oko 5%. Zanimljivo, istovremeno je porasla i vrednost Teslinih deonica, za oko 2,5%, jer je ulagačima verovatno laknulo što se šef te kompanije neće početi baviti društvenim mrežama.

Kako bilo, teško da je ovoj priči ovdje kraj. Saga će se verovatno nastaviti na sudu, koji bi mogao razriješiti slučaj na tri načina: potpuno raskinuti ugovor o preuzimanju bez posledica, naterati Muska da plati penale za napuštanje dogovora, ili pak – naterati ga da ipak posegne u džep i ispuni ugovorne obveze i plati 54,2 dolara za svaku deonicu Twitter-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.