Nova nadogradnja Google mapa omogućiće vozačima da uštede novac


Svi korisnici koji koriste Google karte uvek traže u pravilu najbrži put do odredišta. Ipak, čini se da će vozačima uskoro biti ponuđena i energetski najefikasnija ruta, zavisno o vrsti automobila koji imaju.

Takva nova funkcija bi, na primer, mogla omogućiti više stani-kreni prometa u hibridnom ili električnom automobilu, dok bi sa druge strane uključila više krstarenja autoputem, ako vozilo koristi motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Nadolazeću funkciju otkrio je portal 9to5Google prilikom dekompiliranja nove nadogradnje aplikacije Google karata. Ta funkcije će i dalje težiti da korisnike dovede do odredišta što je brže moguće, ali uzimajući u obzir i energetsku efikasnost.

Na primer, ako vas izravnija, ali zagušena ruta dovede do cilja jednako brzo kao i duža vožnja autoputem, aplikacija bi mogla predložiti električnim i hibridnim vozačima da krenu tom rutom, jer ta vozila najbolje rade pri nižim brzinama i na njih manje utiče saobraćaj sa čestim zaustavljanjima, nego vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. Slično tome, ima smisla da automobil na benzin ili dizel vozi autoputem i izbegne dodatno onečišćenje zagušenog gradskog centra.

9to5Google je funkciju otkrio na najnovijem beta ažuriranju Google mapa (verzija 11.39), primetivši uključeno nešto što izgleda kao pripreme za kasnije uvođenje nove funkcije rutiranja u aplikaciju. Aplikacija se obvezuje da će vam "uštedeti najviše goriva ili energije" odabirom najprikladnije rute.

"Novo! Koristite rute sa efikasnom potrošnjom goriva prilagođene vrsti motora vašeg vozila... Uštedite više goriva odabirom vrste motora... Ove informacije pomažu Google mapama da pronađu rutu koja će vam uštedeti najviše goriva ili energije", stoji u tekstu koji se nalazi u ažuriranju aplikacije koje je analizirao spomenuti portal.

Ova funkcija dolazi ubrzo nakon što je Google počeo da dodaje alat za uštedu novca za uzimanje u obzir naknada za putarinu prilikom izrade rute.

Kao i uvek sa ovakvim otkrićima, nije apsolutno sigurno da će funkcija biti dostupna svim korisnicima Google mapa. Ipak, njeno uključivanje u trenutnu beta verziju sugeriše da je razvoj uveliko u toku i da bi sve u redu trebao doći u aplikaciju kasnije ove godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.