Ransomware napada Windowse 7 kroz ugrađeni - kalkulator


Još jedan dokaz da je pametno koristiti noviji operativni sistem, onaj koji i dalje prima bezbednosna ažuriranja, dolazi u obliku vesti o nedavno otkrivenom zloćudnom programu koji se širi u starom Windows-u 7. Njegov je naziv Qakbot ili Qbot, razvijen je izvorno kao bankovni trojanac i evoluirao u softver koji služi za isporuku opasnijih zloćudnih programa, poput ucenjivačkih kriptoprograma (ransomwarea).

Nezavisni stručnjak za računarsku bezbednost, koji se predstavlja kao ProxyLife, otkrio je da Qbot u poslednje vreme određeni napadači koriste upravo za napade na starije sisteme sa Windows-om 7, i to kompromitirajući vrlo jednostavnu aplikaciju u njima, kalkulator.

Metoda napada slična je ostalima kojima se ransomware obično širi. Žrtva dobija zaraženi attachment putem e-maila, koji pokušava da izbegne detekciju komprimiranjem zloćudne .iso datoteke u .zip arhivu. U slučaju da primalac raspakuje taj .zip na svoj računar, kao "bonus" će dobiti .lnk dokument, kamufliran kao .pdf dokument. Ako korisnik pokrene i njega – tek tada počinje zaraza.

Navedeni .lnk otvara spomenuti Windows Calculator, a on potom legitimno pokušava da dohvati njemu potrebne .dll datoteke. Međutim, u ovom koraku dolazi do kompromitovanja, jer napadači preusmeravaju kalkulator prema malicioznim .dll-ovima u procesu poznatom kao sideloading. Pokretanje malwarea putem kalkulatora trebalo bi još jednom zaobići detekciju antivirusnih rešenja, a uspe li u tome – putem ovog mehanizma na računaru može pokrenuti ransomware i izazvati velike probleme korisniku.

Osim, dakle, redovitog ažuriranja operativnog sistema, bitno je u svako doba biti i na oprezu i ne klikati na sve što pristigne elektronskom poštom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.