Samsung prvi započeo proizvodnju 3nm čipova


Trka u proizvodnji čipova se nastavlja baš kao i njihova nestašica. Samsung je sad objavom da su započeli sa proizvodnjom 3nm čipova opovrgnuo glasine prema kojima je tajvanski TSMC trebao biti prvi.

Većina korisnika smartphonea ne razmišlja o tome koji i kakav to pokretački čip pokreće njihov pametni telefon. Ima naravno i onih kojima je to najvažniji faktor pri odabiru telefona.

Aktuelni top čipovi u svetu pametnih telefona, temeljeni su na 4nm tehnološkom procesu, što ih čini najefikasnijim do sada, ali može i bolje.

Samsung je sad započeo sa proizvodnjom 3nm čipova, a tvrde da će oni biti do 45% efikasniji u odnosu na 5nm čipove poput Snapdragon-a 888 i Exynos-a 2100.

Isti tako najavili su da će novi 3nm čip ponuditi do 23% bolje performanse, opet u poređenju sa 5nm čipovima.

Radije bismo čuli, kakve će razlike biti u odnosu na aktuelne 4nm SoC-ove, ali ovako to verovatno zvuči značajno veći napredak.

Samsung-ovi 3nm čipovi najpre će svoje mesto naći u nekakvim specijalizovanim sistemima, a kasnije sasvim izgledno i u smartphoneima.

Treba se podsetiti i na glasine, prema kojima Samsung svoju Galaxy S23 seriju ne namerava opremiti sopstvenim Exynos čipom već čipovima iz ponude Qualcomm-a, a možda i MediaTek-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.