Apple i Facebook pregovarali o verziji mobilne aplikacije bez oglasa, ali uz pretplatu


Sve je započelo između 2016. i 2018. kada je Apple predložio Facebook-u da kreiraju verziju svoje aplikacije bez oglasa koja bi se temeljila na pretplati. Apple bi prikupio svojih standardnih 15% do 30% provizije unutar aplikacije putem App Store-a, ali Facebook je na kraju odbio tu ideju, prenosi 9to5mac.

Uz to, Apple je navodno takođe hteo da se opcija promocije objava (boosted post) unutar Facebook aplikacije smatra kupovinom unutar aplikacije i kao takva podvrgne istoj proviziji.

Sve je, slučajno ili ne, dobilo zamah prošle godine kada je Apple izbacio svoju novu funkciju App Tracking Transparency kao deo iOS-a 14.5. Funkcija zahteva da aplikacije od korisnika traže dozvole pre nego što prate korisnike u drugim aplikacijama.

Otkako je promena stupila na snagu, Facebook (Meta) je zabeležio značajan pad prihoda - a Meta je u prošlom kvartalu izvestila o prvom padu prihoda u istoriji kompanije.

Da to ipak nije slučaj samo sa Facebook-om govori izjava Apple-ovog portparola:

"Svaki dan se sastajemo i sarađujemo sa programerima svih veličina kako bismo dali predloge, rešili probleme i pomogli im da nastave da razvijaju svoje poslovanje ... jer smatramo da pravedno sprovođenje rezultuje najboljim korisničkim iskustvom."

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.