WhatsApp neće dozvoliti vladama praćenje komunikacija


WhatsApp je jedna od najpopularnijih komunikacionih i chat platformi na svetu, na kojoj se korisnici osećaju prilično sigurni zbog end-to-end enkripcije koja onemogućava presretanje i prisluškivanje tekstualnih, glasovnih i video poruka.

Ali Meti, koja je već duže vreme vlasnik WhatsApp-a, glavobolje često stvaraju zakonodavci nekih država koji žele dobiti mogućnost praćenja komunikacija zbog lova na kriminalce, pedofile, teroriste i druge grupe korisnika koji predstavljaju prijetnju po javnu i nacionalnu sigurnost.

Najnoviji takav zahtev dolazi kroz zakon Velike Britanije pod nazivom Online Safety Bill, kojim se WhatsApp želi naterati da prema sudskom nalogu isključuje E2E enkripciju i omogući skeniranje komunikacija te pretrage bilo kakvih sadržaja vezanih uz zlostavljanje dece, ali Meta ne želi popustiti.

Prema izjavi CEO-a platforme Willa Cathcarta za BBC, WhatsApp ne želi da kompromituje privatnost svih korisnika zbog toga što vlada želi skenirati konverzacije manjeg broja korisničkih naloga.

“Ako bismo morali da smanjimo bezbednost za ceo svet, kako bismo zadovoljili zahteve u jednoj zemlji, to bi bilo vrlo glupo prihvatiti za nas, čineći naš proizvod manje poželjnim za 98% naših korisnika zbog zahteva od 2%. Ono što se predlaže jest da mi, bilo izravno ili neizravno putem softvera - čitamo svačije poruke. Mislim da ljudi to ne žele”, rekao je Cathcart.

S druge strane, britanska vlada kaže da bi end-to-end enkripcija s vremenom mogla postati prepreka u svakom pokušaju hvatanja kriminalaca koji se skrivaju pod ovom tehnologijom kada idu na internet, ali kako se čini, WhatsApp nema nameru da popusti jer bi otvaranjem jednih "zadnjih vrata", omogućio uhođenje svih korisnika, a to si ne želi dopustiti. Hoće li zbog toga dobiti kakve sankcije od Britanaca tek trebamo videti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.