Apple predstavio iPhone 14 i 14 Pro


Apple je večeras predstavio nove iPhone modele, kao i do sada dolazi u osnovnoj i Pro varijanti



Iz osnovne linije izbačen je mini model, pa će četrnaestica dolaziti u dve veličine, iPhone 14 dijagonale ekrana 6,1" i iPhone 14 Plus sa ekranom od 6,7". Kad je reč o izgledu, on je identičan liniji 13, a takve su i specifikacije. Procesor A15 Bionic, poznat iz modela 13, je tek manje nadograđen, što bi trebalo donekle poboljšati performanse iPhone-a 14 u odnosu na prethodnika. iPhone 14 dolazi u pet boja.

Kad je reč o zadnjim kamerama, njih će takođe biti dve kao i do sada. Glavna kamera ostala je na 12 MP, uz f1,5 i brži zatvarač, a trebala bi da ima poboljšane rezultate u tamnim uslovima. Isto je i kod prednje kamere, koja sada ima autofokus i True Depth opciju. Dodata je i unapređena aktivna stabilizacija videa za akcione snimke u pokretu.

I još nešto što se najavljivalo od ranije – iPhone 14 će moći uhvatiti satelitski signal, što će biti posebno korisno u područijima gdje nema zemaljskog mobilnog signala. Satelitsku uslugu omogućiće nove antene, a softver će korisniku pokazati gde i kada da usmeri telefon kako bi uspeo da komunicira sa satelitima. Usluga će primarno služiti za slanje poruka, koje će morati da budu dodatno kompresovane. Stoga će iPhone u nekoliko koraka pitati korisnika detalje o hitnoj situaciji, a oni će biti prosleđeni spasilačkim službama. Ista opcija omogućiće i lociranje korisnika putem satelita u područijima bez signala. Od novembra će satelitska usluga Emergency SOS biti aktivirana u SAD-u i Kanadi.



Osnovna cena iPhonea 14 biće ista kao i prošle godine kod modela 13, dakle 799 dolara. Veća verzija, iPhone 14 Plus koštaće od 899 dolara. Isporuke za manji počinju 16. septembra, a za veći model 7. oktobra.

iPhone 14 Pro

Napredniji modeli iPhone-a, linija Pro, danas ipak dobija nešto veću nadogradnju. Ostvarile su se ranije najave, pa je notch napokon zamenjen nešto manjim otvorom u vrhu ekrana. On je ovalnog oblika (poznatoga kao pill), a Apple je odlučio taj oblik iskoristiti i za animaciju notifikacija i drugih aktivnosti. Tako se "pilula", ili "Dynamic Island" kako ga sada zovu, proširuje prema potrebi i prikazuje pozive, manje bitne notifikacije i slično. Isto tako na tom se mestu pokazuje i obaveštenja o muzici koja svira, informacije o aktivnim pozivima i slično.

Pro ekrani biće veličina 6,1" i 6,7", nudiće svetlinu od 1.600 nita, a najviše do 2.000 nita. Kao što se i znalo, ekran će imati i "always on" opciju, pa će se na njemu stalno moći videti sat, notifikacije i widgeti, a uz smanjenje frekvencije osvežavanja i zatamnjenje ekrana on će u tom načinu rada trošiti minimalno struje.



Ovaj model dolazi sa novim čipom, A16 Bionic, koji je izrađen na 4-nanometarskom procesu i sa 16 milijardi tranzistora. Ima šest CPU jezgri, od kojih su dve optimizovane za performanse, a četiri za efikasnost. Neuralni engine ima 16, a GPU 5 jezgri, uz posebni Display Engine koji upravlja frekvencijom osvežavanja ekrana.



Veliki naglasak je i na kamerama kod Pro modela. Najveća glavna kamera imaće 65% veći senzor od onog kod modela 13 i rezoluciju od 48 MP. Tehnologija stvaranja jednog piksela od njih 4 susedna će omogućiti još bolje snimke u mraku, a kombinacija senzora i sočiva daće opciju zumiranja od 1x, 2x ili 3x, uz već postojeću širokougaonu kameru.



iPhone 14 Pro dolazi u četiri boje, od kojih je nova zagasito ljubičasta. Cene za osnovni model iPhone 14 Pro kreću od 999, a za iPhone 14 Pro Max od 1.099 dolara. Najveća opcija biće ona sa prostorom za skladištenje od 1 TB. Narudžbine se otvaraju 9., a isporuke kreću 16. septembra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.