Apple uklonio najveću rusku društvenu mrežu iz App Store-a


Apple je, iz svoje prodavnice aplikacijama App Store, uklonio iOS verziju aplikacije pod nazivom VKontakte koja je inače ruska verzija Facebook-a

Odluka o uklanjanju aplikacije doneta je nakon odluke britanske vlade o sankcijama ruskim oligarsima kao odgovor na referendume koje je Rusija nedavno održala u delovima Ukrajine.

Iza aplikacije stoji tehnološka kompanija VK koje je druga najveća internet kompanija u Rusiji nakon Yandex-a, ruske verzije Google-a. Kompaniju za društvene mreže osnovao je Pavel Durov 2006.

"Ove aplikacije distribuiraju programeri u većinskom vlasništvu ili većinskom nadzoru jedne ili više strana koje je sankcionisala vlada Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je portparol Apple-a Adam Demau izjavi za The Verge. "Kako bi se uskladio sa ovim sankcijama, Apple je ukinuo naloge razvojnih programera povezane sa ovim aplikacijama, a aplikacije se ne mogu preuzeti sa bilo kojeg App Store-a, bez obzira na lokaciju. Korisnici koji su već preuzeli te aplikacije mogu da nastave da ih koriste.”

Osim aplikacije ove društvene mreže nisu više dostupne niti druge povezane aplikacije kao što su VK Clips, VK Messenger, VK Admin, VK Mail i druge.

Ruska strana se takođe oglasila objavom u kojoj navode da će "nastaviti razvijati i podržavati iOS aplikacije". Takođe, rusko ministarstvo digitalnih poslova reklo je da istražuje "razloge za brisanje VK aplikacija i naloga programera, naglašavajući društveni značaj i opseg korištenja usluga koje pruža ruska kompanija."

Da blokiranje ide u oba smera govori činjenica kako je ruska vlada blokirala nekoliko američkih društvenih medija, uključujući Instagram, Facebook i Twitter.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.