Deonice Zuckerbergove kompanije na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina


Još do nedavno deo analitičara smatrao je kako je samo pitanje vremena kada će Mark Zuckerberg postati najbogatija osoba na svetu, pri čemu je njegovo bogatstvo tada bilo više od 100 milijardi dolara. Danas se u kontekstu najbogatije osobe na svetu, ali i potencijalnog prvo bilionera najčešće spominje samo jedno ime - Elona Muska, dok Zuckerberg nije pao u drugi, već i u treći ili četvrti plan.

Njegovo bogatstvo, koje je vezano uz vrednost Mete, danas iznosi "samo" nešto više od 50 milijardi dolara, a čini se kako bi se moglo nastaviti smanjivati. Deonica Mete ovaj prošlu nedelju završila 14 posto u crvenom te je pala na vrednost od 146 dolara, što su najmanje brojke u poslednjih nekoliko godina.

Samo u poslednjih godinu dana vrednost kompanije smanjena je za čak 61 posto, što je daleko najveći pad u odnosu na ostale Big Tech kompanije, a pitanje je kako će se situacija razvijati u budućnosti. Zuckerberg je ne baš sve, ali većinu karata bacio na metaverse, ali proći će još puno vremena dok virtuelni svetovi počnu ostvarivati prihode. Do tada možemo očekivati minuse. I to velike minuse teške desetke milijardi dolara.

Upravo je nakon promene imena i najave fokusa na metaverse putanja Zuckerbergove kompanije krenula prema dolje, a u prilog im nisu išla niti druga događanja na tržištu. Apple je promenio podešavanja privatnosti na svom mobilnom operativnom sistemu, što je negativno uticalo na prihode Mete (ali i drugih kompanija) od oglašavanja, dok su zbog globalne privredne situacije kompanije počele da budu opreznije sa marketinškim budžetima.

Kada tome dodamo i pretnju TikTok-a koji privlači sve više korisnika, ali i oglašivača, jasno je zašto je Meta sve manje zanimljiva investitorima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.