EU će tražiti 5 godina ažuriranja i popravake za sve telefone


EU zakonodavci najavili su predlog zakona koji se tiče svih nas korisnika telefona, a u njemu će tražiti da svi proizvođači osiguraju 5 godina ažuriranja i rezervnih delova za uređaje.

Trenutno samo Google i Samsung u Android taboru i Apple u svom nude 5 godina softverske podrške za svoje uređaje. Samsung je svojevrstan predvodnik među Android OEM-ovima budući da za svoje top modele garantuje 4 ažuriranja Android OS-a i 5 godina bezbednosnih zakrpa.

EU zakonodavci ovim novim predlogom će tražiti da svaki telefon koji će se prodavati na EU tržištu dobije 5 godina softverske podrške. Detaljnije razrađeno, tražiće 3 godine ažuriranja Androida i još dve godine bezbednosnih zakrpa.

Idu još detaljnije pa kažu da će ažuriranje Android-a i bezbednosne zakrpe na uređaje morati da stigne unutar dva meseca od službenog puštanja u opticaj.

Drugim rečima, ako ovo usvoje, smartphone brandovi više neće moći razvlačiti žvaku. Ako Google Pixel dobije novi Android u septembru i ostali će ga morati osigurati za svoje uređaje do kraja novembra. To im se sigurno neće svideti.

Važno je i to da prema ovom predlogu zakona neće smeti da bude pogoršanja u radu uređaja ili autonomiji ako korisnik odbije ažuriranje.

Ovaj predlog zakona ide i u smeru duljeg zadržavanja telefona na način da će proizvođače smartphonea naterati da osiguraju rezervne delove za popravke pet godina od početka prodaje.

Prođe li ovaj zakon EU regulativu i bude na kraju usvojen, Samsung, Xiaomi, Apple i ekipa će morati i svoje jeftinije modele da podržavaju jednako dugo kao i one najskuplje iz premium segmenta.

Podsjetimo, ranijim zakonom EU će do 2024. naterati sve proizvođače telefona da svoje uređaje opreme USB C portom. Tome će se do tada morati prilagoditi i Apple.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.