Francuska se bori protiv Amazon-a uvođenjem minimalne naknade za dostavu knjiga


Kako bi pomogla malim knjižarama da se takmiče sa maloprodajnim gigantom Amazon-om, Francuska vlada najavila je uvođenje minimalne naknade za dostavu knjiga od tri evra. Kako saznaje Reuters, minimalna naknada primenjivaće se samo na narudžbine do 35 evra.

Reč je, inače, o najnovijoj meri francuske vlade za uravnoteženje konkurencije u sektoru knjiga. Naime, od 1981. godine, Francuska ima propisane fiksne cene knjige sa maksimalnim popustom od pet posto, a 2010. godine taj je zakon proširen i na e-knjige.

Treba istaći i da je Francuska 2014. godine zabranila besplatnu dostavu knjiga, ali Amazon i ostali veliki dobavljači mudro su to zaobišli naplativši kupcima dostavu samo jedan cent. Uvođenjem minimalne naknade za dostavu u iznosu od tri evra, korišćenje ove "rupe u zakonu" više neće biti moguće.

"Ovo će prilagoditi knjižarsku industriju digitalnoj eri uspostavljanjem ravnoteže između velikih platformi za e-trgovinu, koje nude praktično besplatnu dostavu knjiga bez obzira na veličinu i vrednost narudžbine, kao i knjižara koje ne mogu pratiti takve naknade", kažu iz francuskog Ministarstva financija i Ministarstva kulture.

Francuska će obavestiti Evropsku komisiju o svom planu, a minimalna naknada za dostavu stupiće na snagu šest meseci nakon što je EU odobri.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.