Google će morati da plati preko 4 milijarde evra kazne u EU?


Parnica Evropske komisije protiv Google-a iz 2018. godine napokon je, možda, okončana. Opšti sud Evropske unije odbio je žalbu američke kompanije i presudio da će Google (i njegov krovni Alphabet) morati platiti 4,1 milijarde evra kazne zbog iskorištavanja monopolističkog položaja na tržištu EU.

Za one koji se ne sećaju tog davnog procesa, ponovimo: Evropska unija i njena istražna tela fokusirala su se na Google-ov mobilni operativni sistem Android, koji se nalazi na više od tri četvrtine svih pametnih telefona u EU. Prema podacima Evropske komisije, Google je svoj besplatni OS koristio kako bi, na tržišno nepošten način, povećavao svoju dominaciju na područiju pretraživanja Interneta. Kompanija je od proizvođača telefona tražila da na uređaje predinstaliraju njihovu pretragu i mobilni internet browser, što je direktno dovodilo do preusmeravanja korisnika na Google-ove usluge – podrivajući tako fer tržišno takmičenje.

Tada je EK Google-u bila izrekla novčanu kaznu od 4,343 milijarde eura, koja je i danas rekordnog iznosa. Opšti sud je u velikom delu potvrdio navode Komisije i podržao odluku o kazni. Ipak, kako bi ona bolje odražavala važnost situacije i dugotrajnost kršenja pravila, sud kaže kako će novčanu kaznu preinačiti u 4,125 milijardi eura – Google, je, dakle, dobio "popust" od oko 218 miliona eura.

Google-ovi argumenti iz žalbe u velikoj su većini odbačeni. Sud je prihvatio jedino argument da ugovori o ekskluzivnosti sa partnerima nisu bili u suprotnosti sa pravilima. Samo ta činjenica dovela je do smanjenja kazne, ali ona ne znači da su sve druge prakse kojima se Google služio bile legalne, navodi se u presudi.

Google sada još ima pravo da se žali višem sudu, Sudu Evropske unije, ali samo na temelju zakonskih odredbi, ne i onih proceduralnih. Rok za tu žalbu je dva meseca i deset dana, a za sada nije poznato hoće li ona biti uložena. Iz kompanije su tek kratko poručili da su razočarani time što sud nije u potpunosti poništio prvu odluku. "Android je stvorio više izbora za sve, ne manje, i podržava hiljade uspješnih kompanija u Evropi i svetu", poručili su.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.