Google nudi rešenje za lakše uklanjanje vaših ličnih podataka iz rezultata pretraživanja


Novi alat ne menja dosadašnji proces nego ga čini praktičnijim. Pronalaženje ličnih podataka u rezultatima pretraživanja može biti prilično uznemirujuće. Kako u tom trenutku ne bi morali tražiti gde se nalazi obrazac za njegovo uklanjanje Google će to novom opcijom olakšati.

Otvaranje Google mobilne aplikacije na Android-u i klikom na vašu profilnu sliku u gornjem desnom uglu prikazaće vam se nova stavka menija "Results about you". Ona vodi na stranicu koja objašnjava kako zatražiti da Google ukloni rezultate pretraživanja koji sadrže telefonski broj, kućnu adresu, e-mail ili druge podatke koji otkrivaju identitet.

Ako tokom pregleda weba pronađete nešto što želite ukloniti, kliknite na meni sa tri tačke koji se pojavljuje u gornjem desnom uglu svakog rezultata pretraživanja i nakon toga "Remove result" koji se nalazi na dnu ekrana.

Kasnije možete pratiti napredak uklanjanja prijavljenih rezultata pretraživanja. Osim menija "All requests", imate filtre kao što su "In progress" i "Approved", prenosi Engadget.

Osim toga možete napraviti i novi zahtev pri čemu će vas Google pitati "Zašto želite ukloniti ovaj rezultat?", a dostupne opcije su:

- Prikazuje moje lične podatke za kontakt
- Prikazuje moje kontakt podatke sa namerom da mi našteti
- Prikazuje druge lične podatke
- Sadrži ilegalne informacije
- Zastareo je

Zahtev za uklanjanje ličnih podataka možete zatražiti i sa ove stranice gde Google detaljno pojašnjava koji sadržaj i pod kojim uslovima će ukloniti iz rezultata pretraživanja.

"Važno je napomenuti da kada primimo zahteve za uklanjanje, procenićemo sav sadržaj na web stranici kako bismo bili sigurni da ne ograničavamo dostupnost drugih informacija koje su široko korisne, na primer u novinskim člancima. I naravno, uklanjanje podataka za kontakt iz Google pretraživanja ne uklanja ih sa weba, zbog čega biste mogli direktno kontaktirati web mesto gde se sadržaj nalazi za njegovo trajno uklananje." - Google

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.