Hakeri napali Yandex taxi aplikaciju i izazvali saobraćajni haos u Moskvi


Hakerska grupa Anonymous aktivno se uključila u aktivnosti koje bi trebale da onemoguće ili otežaju funkcionisanje raznih ruskih organizacija i sistema, aktivnim hakerskim napadima na institucije i sajtove iz Rusije. Sve to je odgovor na invaziju pokrenutu protiv Ukrajine u februaru. Najnovija aktivnost ove hakerske grupe mogla bi se pre okarakterizovati kao trolovanje nego kao pravi hakerski napad.

Anonymousi su preuzeli odgovornost za slučaj koji se zbio u četvrtak na područiju Moskve. Taksi vozila kompanije Yandex, koja je moguće naručiti putem mobilne aplikacije, u isto su vreme dobila "narudžbine" za vožnju u moskovskom okrugu Fili. Više desetina vozila tako je istovremeno upućeno prema istoj lokaciji, najprometnijoj ulici tog dela grada, što je izazvalo veliki saobraćajni zastoj. Ova lokacija odabrana je jer se tamo nalazi poznati nekadašnji Hotel Ukrajina (danas Radisson Collection Hotel).

On je potrajao oko 40 minuta, sve dok Yandex-ove službe nisu shvatile o čemu se radi. Za celo to vreme saobraćaj u tom delu grada bio je potpuno zaustavljen. Nedugo zatim putem društvenih mreža ovim su se trolerskim potezom pohvalili hakeri kolektiva Anonymous.

Napad su potvrdili i iz Yandex-a, navodeći da su nakon ovog događaja već unapredili svoj algoritam, koji ima zadatak da spreči slične incidente.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.