iOS 16 na postojeće Apple-ove uređaje stiže sutra


iOS 16 premijerno je prikazan, tradicionalno, na Apple-ovoj developerskoj konferenciji WWDC 2022 u junu. Od tada je doživeo poneku manju izmenu i nekoliko testnih beta verzija, a sa predstavljanjem nove serije iPhonea vreme je i da njegova prva stabilna verzija završi u javnoj distribuciji. Novi Apple-ov mobilni operativni sistem tako će biti moguće preuzeti u ponedeljak, 12. septembra.

Novi će iOS doneti nekoliko važnih vizuelnih promena u korisnički interfejs, od kojih se najviše ističe personalizacija početnog ekrana. Prvi put će s ovom verzijom biti moguće potpuno prilagoditi pogled na ekran koji se prikazuje dok je iPhone zaključan, dodati na njega widgete, promeniti fontove ili odrediti različite početne ekrane za svaki način rada (kod kuće, u kancelariji, u autu, itd...).

Biće osvežen i prikaz notifikacija, koje će se po novome pokazivati s dna prema gore, kako bi se interfejs prilagodio sve većim ekranima telefona. Manje nadogradnje dobiće gotovo sve Apple-ove stock aplikacije, pa će tako iMessage poruke biti moguće uređivati nakon što su poslate, Safari će omogućavati prijavu bez lozinke na mnoge internet servise, Apple Pay će nuditi podelu plaćanja na rate i slično.

Apple će ovom nadogradnjom dozvoliti ažuriranje operativnih sistema na svim aktivnim uređajima, predstavljenima od septembra 2017. godine na ovamo. Modeli koji će moći dobiti iOS 16 su:

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus te iPhone SE (2. i 3. generacije). Serija iPhone 14 dolazi sa predinstaliranim najnovijim OS-om. Zastarevanje će, dakle, zahvatiti tek iPhone 7.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.