iPhone 14 se značajno lakše popravlja od prethodnika


Prošle nedelje su prvi kupci i recenzenti dobili svoje primerke novih iPhone-a, pa gotovo svakodnevno izlaze nove informacije vezane uz liniju iPhone 14. Kao što već verovatno znate, osnovni model četrnaestice spolja je gotovo nemoguće razlikovati od lanjskog iPhonea 13, a čak je i ugrađeni procesor – lanjski model. Jedina prava unapređenja tiču se kamere i dodatnog senzora (akcelerometra) za detektovanje automobilskih nesreća i mogućnosti hvatanja satelitskog signala. Ali, nije Apple godinu dana radio samo na tome.

Kompanija koja se bavi popravkama elektronskih uređaja, a popularna je i po svojim internet teardownima, iFixit, rastavila je iPhone 14 na sastavne delove i otkrila ono što nazivaju najvećim hardverskim redizajnom iPhone-a u više od pet godina. Uz to, Apple o tom detalju nije uopšte govorio na službenom predstavljanju, niti ga je spomenuo na svojim stranicama kao prednost nove generacije.

iPhone 14 dobio je jednu veliku prednost nad vrlo sličnim modelima 12 i 13, kaže iFixit. Njegova šasija je potpuno redizajnirana, tako da se okvir telefona sada oslanja na centralnu metalnu strukturu. Samim time i zadnje staklo se može, kao ranije prednje, vrlo jednostavno odvojiti i zameniti, u slučaju da se slomi. Apple je značajno snizio i cenu zamene zadnjeg stakla na iPhone-u 14 (149 umesto više od 500 dolara).

Ključna promena u dizajnu konstrukcije i kućišta novog modela dolazi od činjenice da stražnje staklo više nije konstrukcijski element, na koji su postavljeni delovi poput matične ploče. Sada su oni svi postavljeni na centralnu strukturu, a stakla ekrana i zadnje strane nakon sastavljanja se samo lepe preko već kompletiranog uređaja. Prilikom otvaranja iPhonea 14, dakle, on se rasklapa "poput leptira", i prvi puta nakon iPhone-a 8 omogućava jednostavnu zamenu oba stakla.

Kako bi to postigli, Apple-ovi inženjeri morali su vrlo ozbiljno da redizjaniraju celu unutrašnjost uređaja, osmisle nove načine postavljanja antena i spajanja komponenti, a uz sve to uspeli su zadržati i rigidnost novog telefona na nivou dosadašnjih modela.

Ovakvu konstrukciju mnogi Apple-ovi konkurenti koriste već duže vreme, pa možda iz tog razloga u Cupertinu nisu hteli stavljati poseban naglasak na skriveni redizajn. Prema iFixit-u, novu konstrukciju dobio je samo osnovni iPhone 14, dok su Pro modeli ostali na staroj dizajnerskoj filozofiji. Ovaj potez novom je iPhoneu doneo najvišu ocenu popravljivosti, 7/10, najvišu od iPhone-a 7.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.