Apple predstavio novi iPad i iPad Pro sa M2 čipom


Glavni Apple-ovi ovogodišnji hardverski noviteti, predvođeni iPhone-om 14, predstavljeni su u septembru na događaju "uživo" (publici u Apple Parku je prikazana unapred snimljena prezentacija). U kompaniji su sada odlučili da nikakvog događaja za predstavljanje novih iPad-a neće biti, pa su samo u javnost pustili saopštenje o novim modelima. Evo što je tim putem objavljeno.

iPad
10. generacija "običnog" iPad-a redizajnirana je u skladu sa novim dizajnerskim smernicama – ravne ivice i zaobljeni uglovi ekrana sada su stigli i na ovaj model, Home dugmeta više nema, a okvir oko ekrana jednako je širok sa svih strana. Izgledom tako sada i ulazni model iPad-a podseća na iPad Air ili Pro. Pokreće ga SoC A14 Bionic, poznat iz iPhone-a 12. Ekran ima dijagonalu od 10,9" uz Liquid Retina rezoluciju (2360x1640 px), 500 nita i True Tone. Čitač otiska prsta preselio se na tipku za uključivanje uređaja.

Nadograđene su i kamere, pa je ona prednja sada smeštena na dužu ivicu iPad-a, što bi značilo da Apple predviđa da se uređaj koristi u vodoravnom položaju. Rezolucija joj je 12 MP, sočivo ultraširoko (122°), pa je nadogradnja pre svega namenjena kvalitetnijim video pozivima. Zadnja kamera takođe nudi 12 megapiksela, a može snimati i 4K video.

iPad je napokon dobio i USB-C priključak umesto Lightning-a (što će ionako uskoro postati standard i obveza u EU). Tu je i podrška za 5G mreže, Wi-Fi 6 i eSIM, kao i za Apple Pencil prve generacije. Uređaj dolazi u četiri boje (plavoj, ružičastoj, žutoj i srebrnoj), uz njega se može nabaviti i nova tastatura Magic Keyboard Folio. Objavljene su i cene za SAD: početna je 499 dolara za Wi-Fi i 599 dolara za 5G model. Možete ga kupiti nakon 26. oktobra na odabranim tržištima.

iPad Pro
Profesionalni, najnapredniji iPad, dobio je novi čip. To je, sasvim očekivano, M2, Apple-ov najnapredniji ARM procesor u ponudi. To je najveća novost u ovogodišnjem modelu iPad-a Pro, jer je uređaj ostao izgledom i ostalim glavnim specifikacijama identičan prošloj generaciji.

Od manjih nadogradnji funkcionalnosti, tu je podrška za "hover" za Apple Pencil – od sada, dakle, posebnim Apple-ovim stylusom nije potrebno fizički dodirivati ekran kako bi dodir bio registrovan, već će on biti prepoznat i kada bude na manje od 12 milimetara od ekrana. Softverski, takav će potez na ekranu prikazati tek pregled akcije koja će se dogoditi kada vrh olovke dotakne panel, pa Apple smatra da će to omogućiti precizniji rad ilustratorima i ostalim kreativcima.

iPad Pro ove godine dobija povezivanje na Wi-Fi 6 i 5G mreže, kao i mogućnost snimanja ProRes videa. Početna cena biće mu 799 dolara za verziju dijagonale 11 inča te 1.099 dolara za veći, 12,9-inčni model. Opcije idu sve do 2 TB prostora za skladištenje i cene od 2.399 dolara u 5G varijanti. U prodaji će se, na odabranim tržištima, takođe naći 26. otobra.

Svi novi modeli iPad-a dolaze i sa zadnjom verzijom operativnog sistema – iPad OS 16. Ona će postojećim korisnicima starijih iPad-a biti dostupna za nadogradnju 24. oktobra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.