Chrome je najranjiviji browser, a evo kako su prošli ostali


Velika većina korisnika u svetu sate i dane na računaru provodi uz internet browser, glavni "prozor u svet" za pristup Internetu. Kroz browser se danas može obaviti gotovo sve, mogućnosti im se mogu proširiti raznim dodacima, ali uz podršku za mnoge tehnologije i dodatke neminovno dolazi i otvorenost prema različitim oblicima napada. Kompanija atlasVPN bavi se bezbednošću i zaštitom korisnika koji surfuju Internetom, a sada je prikupila i zanimljive podatke o samim browserima i njihovoj ranjivosti.

Svoj su pregled objavili na nivou 2022. godine i kao top lestvicu najranjivijih preglednika svih vremena. Na njoj se nalazi pet najkorišćenijih browsera današnjice, a evo i kako su se plasirali prema broju bezbednosnih propusta.

Google-ov Chrome, najpopularniji browser u svetu, ove je godine imao čak 303 propusta koje su otkrili bezbednosni stručnjaci. Slede ga Mozilla Firefox i Microsoft Edge sa nešto preko 100 propusta, nakon toga dolazi Apple-ov Safari sa njih 26, dok Opera ove godine nije imala niti jedan jedini otkriveni bezbednosni problem.

Gledamo li lestvicu svih vremena, na njoj nema velikih iznenađenja. Chrome je i u ovom popisu neslavni predvodnik, s čak 3.159 ranjivosti otkrivenih do sada. Sledi ga Firefox sa njih 2.361, a potom Safari sa otprilike upola manje. Četvrti je Microsoft Edge, koji se aktivnije koristi tek nekoliko godina, dok se i ovde najsigurnijom pokazala Opera, sa samo 344 ranjivosti.

Iako u ovaj pregled nije uključen nekada vrlo korišćeni Internet Explorer, mi ćemo ga uključiti: od svojih početaka, pa sve do nedavnog službenog gašenja, Microsoft-ov browser je imao zabeleženih 1.828 bezbednosnih propusta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.