Igranje igrica pozitivno deluje na decu i mlade


Video igre su se tokom godina često optuživale da negativno utiču na decu i mlade. Ali, istraživanja sve češće pokazuju da umereno igranje video igara u detinjstvu i mladosti može imati pozitivne posledice na razvoj mladih mozgova.

Poslednje takvo istraživanje u nizu, objavljeno u Journal of the American Medical Association, otkrilo je da igranje video igara može imati pozitivan efekat na razvoj kognitivnih veština kod dece.

Autor studije, Bader Chaarani, pojasnio je kako su otkrili da deca koja igraju video igre tri ili više sati dnevno, imaju bolje razvijenu kontrolu impulsa i radnu memoriju od dece koja ne igraju video igre. Osim toga, ističe Chaarani, primetili su da se aktivnost mozga menja u područijima koja se odnose na vid, pažnju i obradu sećanja.

Istaknuo je i kako su te prednosti primećene samo kod igranja video igara. Drugi oblici provođenja vremena pred ekranom, kao što su dopisivanje, gledanje televizije ili YouTube-a, a koji se smatraju pasivnim načinom provođenja vremena pred ekranom, nisu rezultovali takvim prednostima.

"Naša su otkrića pokazala da igranje video igara poboljšava kognitivne sposobnosti koje su povezane sa inhibicijama i radnom memorijom, ali i da menjaju način na koji se stvaraju veze u mozgu", istaknuo je Chaarani i dodao kako je sad potrebno dodatno istražiti koliko dugo ti efekti traju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.