Ove godine će u otpadu završiti 5,3 milijarde telefona


Međunarodna organizacija WEEE Forum (Waste Electrical and Electronic Equipment) procenila je količine elektronskog otpada koje će biti generisane u svetu ove godine i upozorila na potrebu njegovog boljeg zbrinjavanja. Prema podacima koje su prikupili, u svetu postoji oko 16 milijardi telefona (dakle dva na svakog stanovnika planete), a čak 5,3 milijarde njih tokom ove će godine izaći iz upotrebe, tj. postaće delom elektroničkog otpada.

Kao poređenje kojom bismo mogli vizualizovati ovaj problem, istaknuli su sledeću činjenicu: kada bismo sve te telefone polegnuli i naslagali jedan na drugi, uz prosečnu debljinu od 9 milimetara, oni bi stvorili stup visok 50.000 kilometara, odnosno dosegnuli bi 1/8 udaljenosti do Meseca.

Uprkos činjenici da elektornski otpad sadržai vredne sirovine, poput zlata, bakra, srebra ili paladijuma, ogromna većina ovih telefona neće biti reciklirana, već će završiti u običnom otpadu, na kraju odložena na gradska smetlišta ili spaljena. Zanimljivo, telefoni su navedeni i kao jedan od najčešće čuvanih uređaja: čak i ako ne rade, pokvareni su ili samo nekorišćeni, najčešće stoje negde u fioci, umesto da ih se vlasnici reše na neki ekološki prihvatljiv način.

Gomilanje malih elektronskih uređaja bila je tema ovogodišnjeg dana elektronskog otpada, obeleženog 14. oktobra. Tim povodom WEEE Forum je obavio i istraživanje, a ono je pokazalo da se u fiokama u domaćinstvima najčešće gomilaju:

- Malena elektronika poput slušalica ili daljinskih upravljača,
- Maleni kućanni aparati poput satova ili pegli,
- Malena informatička oprema (spoljni diskovi, routeri, tastature, miševi),
- Telefoni,
- Maleni kuhinjski uređaji (tosteri, mikseri, roštilji).

Prema istom istraživanju, najčešće se u smeće bacaju LED sijalice. Kao razloge za čuvanje starih uređaja korisnici najčešće navode plan da ih ponovno koriste u budućnosti, da ih prodaju ili poklone, ili pak smatraju da neki uređaji imaju sentimentalnu vrednost ili će imati višu vrednost u budućnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.