PayPal namerio da kažnjava korisnike za širenje dezinformacija, pa povukao odluku


Slično kako se WhatsApp prošle godine doveo u probleme najavom spornih novih pravila korišćenja, pa se potom mesecima iz toga ispetljavao, sada je autogol zabio – PayPal. Kompanija za digitalna plaćanja odlučila je promeniti svoju politiku poslovanja i uslove prihvatljivog korišćenja svojih usluga, a u novom tekstu pojavilo se nešto što je zasmetalo mnogima.

U novom predlogu uslova poslovanja stajalo je kako se korisnicima brani korišćenje PayPala za usluge i aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa "slanjem, deljenjem ili objavom bilo kakvih poruka, sadržaja i materijala koji promovišu dezinformacije". Možda to i ne bi bilo toliko sporno, da si kompanija nije odmah pokušala uzeti za pravo i sankcionisati takvo nedozvoljeno ponašanje. Nova pravila uključivala su i odredbu prema kojoj bi za svako takvo korišćenje PayPal-a korisnik bio odmah kažnjen novčanom kaznom u visini do 2.500 američkih dolara.

Da stvar bude još gora po njih, u istom su tekstu predvideli i naplatu te kazne – izravnim skidanjem navedenog iznosa sa računa. Pravila su trebala da stupe na snagu 3. novembra, ali nakon što su prvi put pušteni u javnost, mnogi su digli glas protiv ovakvih odredbi.

Kažnjavanje slobodnog mišljenja i izražavanja, naplata kazni onima za koje finansijska kompanija zaključi da šire dezinformacije i automatsko skidanje novca sa računa, očekivano, nikome se nije dopalo. Odmah je na društvenim mrežama pokrenut veliki otpor, PayPal su kritikovai čak i njegovi davni osnivači (sve do Elona Muska), a zabeležen je i velik porast pretraživanja fraze "kako ugasiti PayPal nalog".

Nakon svega, u kompaniji su priznali grešku. Pokušali su se izvući objašnjenjem, koje kaže da su nova pravila korišćenja puštena u javnost greškom, odnosno da tekst o kažnjavanju korisnika nije tamo trebao da bude. "PayPal neće kažnjavati korisnike zbog dezinformacija i nikada nije bila namera taj tekst uključiti u našu politiku poslovanja. Izvinjavamo se zbog konfuzije koju je to izazvalo", poručili su putem portparola. Ali, šteta ugledu i vrednosti deonice već je načinjena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.