Univerzalni punjač postaje obaveza u EU za 2 godine


Od kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Evropskoj uniji moraće da budu opremljeni USB-C ulazom za punjenje, a tom obvezom će od proleća 2026. biti obuhvaćeni i laptop računari. Nova Direktiva, usvojena u utorak na plenarnoj sednici sa 602 glasova za, 13 protiv i 8 suzdržanih, deo je šireg nastojanja EU-a da smanji količinu elektronskog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektronske uređaje.

Zahvaljujući novim pravilima potrošačima više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj, jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za širok spektar malih i srednjih elektronskih uređaja.

Bez obzira na to ko ih proizvodi, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prenosne konzole za video igre, prenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tastature i računarski miševi, prenosni uređaji za navigaciju i prenosni računari koji se pune pomoću kabla i rade uz napajanje od najviše 100 vata moraće da budu opremljeni USB-C ulazom.

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje moraće da imaju istu brzinu punjenja, što će korisnicima omogućiti da svoje uređaje pune istom brzinom sa svakim kompatibilnim punjačem.

Kako bežično punjenje postaje sve raširenije, najkasnije krajem 2024. Evropska komisija moraće uskladiti zahteve za interoperabilnost kako bi se izbegao negativan uticaj na potrošače i okolinu. Time će se ukinuti efekat zavisnosti o odabranoj tehnologiji, odnosno zavisnost potrošača o jednom proizvođaču.

Namenske oznake sa informacijama o funkcijama punjenja novih uređaja omogućiće potrošačima da utvrde jesu li ti uređaji kompatibilni sa punjačima koje već poseduju. Tako će moći da donesu informisanu odluku o tome trebaju li uz novi proizvod kupiti i novi punjač.

Te nove obveze rezultovaće raširenijom upotrebom postojećih punjača i omogućiti potrošačima da izbegavanjem kupovine nepotrebnih punjača uštede do 250 miliona evra godišnje. Treba naglasiti i da se u EU-u svake godine baci otprilike 11.000 tona starih i neupotrebljavanih punjača.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.