Brojevi telefona gotovo pola milijarde korisnika WhatsApp-a prodaju se na Dark webu


Ovih dana pojavila se vest o tome da je neko nepoznat na jednom hakerskom forumu Dark weba prodaje ogromnu bazu podataka, navodno usko vezanu uz Metine aplikacije za dopisivanje, WhatsApp. Prodavci tvrde da je reč o bazi iz 2022. godine, koja sadrži čak 487 miliona telefonskih brojeva registrovanih na WhatsApp-u.

Zahvaćeno skoro 163 hiljade srpskih brojeva
Nakon prvih informacija o tome, neki portali uspeli su se domoći jednog dela te baze, pa su vrlo brzo potvrdili da je reč o autentičnim podacima. U bazi su navedeni telefonski brojevi iz ukupno 84 zemlje sveta. Najviše ih je iz Egipta (44,8 miliona), Italije (35,7 miliona) i SAD-a (32,3 miliona). Na listi zahvaćenih zemalja u ovom curenju podataka je i Sebija, odakle su stručnjaci pobrojali 162.898 telefonskih brojeva.

Osoba koja prodaje ovu bazu podataka ne otkriva kako su brojevi telefona prikupljeni. Moguće je da je reč o direktnoj krađi podataka iz WhatsApp-ovih internih sistema, ili pak o nekoj nepoznatoj metodi masovnog prikupljanja podataka ("scrapanja"), što je zabranjeno u samim uslovima korišćenja ove Metine usluge.

Kako bilo, reč je o ilegalnom prikupljanju podataka i "još ilegalnijoj" prodaji istih. Iz Mete se za sada nisu oglasili o ovom slučaju, a sigurno je da će morati – barem kad je reč o evropskim tržištima, gde privatnost ovakvih podataka potpada pod strogu regulativu Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Kolika je opasnost?
Kod ovakvog curenja podataka, gde ne postoje kombinacije korisničkih imena i lozinki, niti su brojevi telefona direktno povezani sa korisničkim nalozima, nema direktne opasnosti od upada hakera u razne sisteme, krađe identiteta i sličnih aktivnosti. Ali, velike baze kontakata se mogu koristiti za slanje spama, raznih phishing poruka, sumnjive marketinške aktivnosti, a u nekim slučajevima i za razne oblike prevara. Korisnicima WhatsApp-a stoga se preporučuje da budu na oprezu, pogotovo ako počnu da dobijaju poruke od nepoznatih pošiljalaca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.