Meta deli 11 hiljada otkaza - čak 13% zaposlenih


Prvi čovek Facebook-ove, WhatsApp-ove i Instagram-ove krovne kompanije, Mete, Mark Zuckerberg juče je svim svojim zaposlenima poslao obaveštenje o onome što naziva "jednom od najtežih promena u kompanijskoj istoriji". Odlučio je, kaže, smanjiti broj zaposlenih u Meti za 13%, pa će samim time odmah biti otpušteno čak 11.000 ljudi. Meta će time ostati na oko 75.000 zaposlenih širom sveta. Krajem septembra brojali su 87.314 radnika, uz povećanje od čak 28% u protekloj godini.

Na ovu odluku Zuckerberg je očito bio primoran usled izuzetno loših poslovnih rezultata koje Meta beleži u poslednje vreme. Pisali smo već o tome kako ne uspevaju privući nove korisnike niti oglašivače, pa su im prihodi počeli značajno padati. Posledica toga značajan je pad vrednosti deonice, koja je pre ovih otkaza, gledano od početka godine, na vrednosti izgubila više od 70%. Nakon objave o otpuštanjima, očekivano, optimizam se donekle vratio među ulagače, pa je juče vrednost Metine dionece rasla za više od 7%. Za sve ove nedaće Zuckerberg je preuzeo odgovornost na sebe.

Osim najavljenih otkaza, Zuckerberg kaže i da će se zaustaviti sva nova zapošljavanja, barem do prvog tromesečija sledeće godine. Radnicima koji će biti zahvaćeni talasom otkaza biće osigurane otpremnine, zdravstveno osiguranje, pomoć pri traženju novog posla i podrška oko viza u slučaju da je reč o imigrantima u SAD-u.

Prvi čovek kompanije objasnio je ukratko i kako je Meta došla u ovakve probleme. Prema njemu, porast prihoda od oglasa, primećen u jeku pandemije, trebao je potrajati i kada pandemija popusti. Shodno tome, odlučeno je da će se ulaganja nastaviti, ali stvar se nije odigrala kako je očekivao – pa su prihodi počeli padati zajedno sa privredama u svetu.

Spomenuo je i brzo rastuću konkurenciju kao negativan uticaj na poslovanje. Svoj kontroverzni projekt Metaverse-a, na koji Meta baca sve karte i milijarde dolara, nije istaknuo kao mogući problem, iako upravo to "guranje" virtuelne stvarnosti mnogi ulagači vide kao finansijsku rupu bez dna, koja bi Metu mogla doći glave.

Pored otkaza, biće u Meti i ostalih mera štednje, poput smanjenja broja nekretnina u posedu, više hibridnog rada, i slično.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.