Pobuna u fabrici iPhone-a, 20.000 radnika dalo otkaz


Vesti iz Kine najavljuju nova kašnjenja isporuka iPhone 14 Pro modela zbog protesta u jednom od najvećih pogona kompanije Foxconn. 20.000 radnika dalo je otkaz.

Apple možda je američka kompanija, a iPhone američki proizvod, ali kao i većina toga, a naročito elektronska roba danas proizvodi se u Kini. Isto tako, većinu tih gadgeta u svojim pogonima sklapa kompanija Foxconn, koja zapošljava na stotine hiljada radnika, a nalazi se u gradu Zhengzhou.

Nije prvi put da slušamo priče o lošim uslovima rada u Foxconn-u, a ovaj put su izbili malo žešči neredi, koji traju cele prošle nedelje.

Protesti su navodno izazvani lošim platama, a bilo je i fizičkih obračuna sa službom obezbeđenja.

Foxconn je pobunu odlučio suzbiti sporazumnim otkazima uz otpremninu od 10,000 CNY što je oko 1,400 dolara.

Čini se da se ponuda svidela mnogima pa je navodno čak 20.000 radnika odlučilo da uzme novac i ode. Pre pobune Foxconn je zapošljavao 200.000 radnika.

Sve to će se izgledno preliti u kašnjenja isporuka najviše iPhone 14 Pro uređaja u vreme praznične kupovine. Neki analitičari predviđaju da bi zbog svega moglo biti proizvedeno 10 miliona uređaja manje.

Iz Foxconn-a to demantuju tvrdeći da jedina šteta iz svega naneta samo njihovu ugledu i da će iz pogona izići planirane količine iPhone-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.