Apple-ov sat može pomoći u predviđanju i borbi protiv stresa


Stres je jedan od velikih problema modernog doba i današnjeg užurbanog načina života i ne čujemo retko kako i doktori pri dijagnozama znaju spomenuti upravo stres kao jedan od faktora koji je mogao doprineti nastanku ili razvoju bolesti. Ljudi se na različite načine pokušavaju boriti sa stresom, izbeći ga koliko je moguće i ublažiti njegove posledice - praktikuju meditaciju, jogu i slično.

Kako je pokazalo istraživanje koje su sproveli kanadski naučnici sa Univerziteta u Waterloou, stres je moguće predvideti i putem pametnog sata. Konkretno, oni su sproveli istraživanje na najpopularnijem nosivom uređaju na tržištu - Apple Watch-u, modelu Series 6. Za prikupljanje podataka koristili su opciju EKG-a koja je dostupna i na drugim modelima Apple-ovog sata, ali i satovima drugih proizvođača.

Njihovo istraživanje je pokazalo blisku vezu između podataka koji se dobiju putem EKG-a poput ubrzavanja i usporavanja otkucaja srca sa nivoom stresa zabeleženom u to vreme. Na temelju tih podataka algoritam mašinskog učenja napravio je prediktivni model za stres, odnosno za predviđanje stresa.

U istraživanju se navodi kako, s obzirom na veliki nivo preciznosti spomenutog modela, Apple-ov sat ima obećavajući potencijal za predikciju stresa. Takođe, kako sat prikuplja puno veću količinu podataka, u zaključku istraživanja savetuje se da bi se u modele predviđanja stresa mogli integrisati i podaci o spavanju i aktivnostima kako bi rezultati, odnosno mogućnost predviđanja bila još preciznija.

Između ostalog, istraživači predlažu kako bi se Apple Watch mogao iskoristiti i za pomoć osobama koje su pod stresom te bi im, kada se pojave prvi signali stresa, mogao ponuditi pomoć kroz npr. vežbe disanja ili meditaciju i time smanjiti stres i pomoći u održavanju dobrobiti korisnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.