SAD: Novi predlog zakona želi da zabrani TikTok


Prošog meseca FBI je izrazio zabrinutost da bi Kina mogla koristiti TikTok aplikaciju kako bi uticala na korisnike i nadzirala njihovu elektroniku. Nekoliko američkih saveznih država već je zabranilo korišćenje aplikacije u vlasništvu kineske kompanije ByteDance na službenim vladinim uređajima, a sada senatori pripremaju izglasavanje zakona koji bi je zabranilo za korišćenje u čitavom SAD-u.

"Politički napadi na TikTok pokazatelj su zategnutih odnosa između SAD-a i Kine", rekla je Caitlin Chin, saradnica u Centru za strateške i međunarodne studije i dodala kako ne misli da će nacionalna zabrana TikToka uskoro biti verovatna, ističući da su zakonodavci sporo ažurirali pravila o privatnosti podataka i moderiranju sadržaja u SAD-u, uprkos široko rasprostranjenom dogovoru da su neke promene neophodne.

"Za sada se većina zabrinutosti oko TikTok-a i Kine temelji na potencijalu zloupotrebe, a ne na dokazima o tome", dodala je.

Pozivi na zabranu TikToka takođe su se pojavili u zemljama poput Australije, dok je Tajvan nedavno odlučio zabraniti ga na javnim uređajima, a Indija ga je blokirala 2020.

U SAD-u, TikTok se suočio sa efikasnom zabranom pre dve godine nakon izvršne uredbe predsednika Trumpa kojom se zabranjuju nova preuzimanja, ali suci su blokirali tu meru i ona nikada nije stupila na snagu.

Godine 2020. Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, zadužen za reviziju stranog vlasništva u SAD-u, naredio je ByteDance-u da proda TikTok, a pregovori kompanije sa tim telom su u toku.

Republikanski senator Marco Rubio, jedan od podupirača zakona, za koji je rekao da ima potporu barem jednog demokrate, utvrdio je da je potrebno preduzeti mere.

"Ovde se ne radi o kreativnim videima. Radi se o aplikaciji koja svaki dan prikuplja podatke o desetinama miliona američke dece i odraslih", rekao je Rubio.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.