USB-C port je obavezan tek za iPhone 17


Nakon skoro cele decenije pokušaja nametanja jedinstvenog standarda priključka za punjenje telefona, Evropska unija je napokon uspela u svom naumu da pokuša da smanji elektronski otpad. Umesto preporuka kao ranije, na snagu je stupila direktiva koja kaže da svi pametni telefoni, satovi, slušalice, tableti, konzole- e-čitači, tastature i prenosni zvučnici kao priključak za punjenje moraju koristiti USB-C standard.

Naravno, svima nama je jasno da će se najveće promene dogoditi kod iPhone-a, ali s obzirom na datum stupanja direktive na snagu, Apple ne mora previše brinuti. Naime, spomenuta direktiva kaže da svi gore navedeni uređaji moraju koristiti USB-C standard ako u prodaju dođu nakon 28. decembra 2024. godine.

Ovo znači da će Apple imati obvezu odustati od svog Lightning ulaza tek na iPhone-u 17, dakle onom koji u prodaju stiže na jesen 2025. godine. Takođe, ukoliko sasvim odustane od klasičnog ulaza i sledeće generacije iPhone-a prebaci isključivo na bežično punjenje, o čemu se već neko vreme spekuliše, vešto će izbeći ovu Evropsku direktivu. Jasno, upitno je koliko će se Apple-u ovakvo inaćenje isplatiti, stoga verujemo da će USB-C na iPhoneu zaživeti i pre zadatog roka.

Evropska komisija je istovremeno donela i direktivu za standardizaciju punjenja laptopa, koja će na snagu stupiti 28. aprila 2026. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.