Apple predstavio M2 Pro i M2 Max čipove i prve računare zasnovane na njima


Apple je odlučio da prvo ovogodišnje predstavljanje novih proizvoda odradi bez posebne konferencije za medije, samo putem saopštenja za javnost. Ali, iako se čini da su time umanjili značaj ovog predstavljanja, reč je o prilično moćnoj nadogradnji novih procesora i prvih računara izrađenih oko njih. Nadogradnju je, očekivano, dobio poslednji SoC na ARM arhitekturi, M2, i to u dve verzije: M2 Pro i M2 Max.



U varijanti M2 Pro ovaj će čip tako nuditi 12-jegreni CPU, 19-jezgreni GPU te 32 GB unificirane memorije. U još snažnijoj verziji, M2 Max, biće upakovano čak 38 GPU jezgara, udvostručena je propusnost memorije, a njen kapacitet iznosi čak do 96 GB. I jedan i drugi diče se visokom energetskom efikasnošću, pa ne čudi da Apple tvrdi kako je reč o najsnažnijim i najefikasnijim procesorima ikada ugrađenima u laptop računar.

MacBook Pro
Sa procesorima M2 Pro i M2 Max, Apple kaže kako će nuditi šest puta više performanse od poslednje generacija istog laptopa na Intel-ovim procesorima. Uz to, MacBook Pro će i u ovoj, još snažnijoj varijanti, prema tvrdnjama proizvođača nuditi do 22 sata autonomije, najviše ikad za jedan Mac.

Ističe se podrška za bežični standard Wi-Fi 6E, a tu je i HDMI za (prvi put) prinos videa rezolucije do 8K. Liquid Retina XDR ekran, kamera rezolucije 1080p, zvučni sistem sa šest zvučnika i mikrofonima "studijskog kvaliteta", ostaju kao i na aktuelnom MacBooku Pro, isto kao i dijagonale ekrana od 14" i 16".

U saopštenju se navodi kako M2 Pro i Max u MacBooku Pro nude 20% više CPU performanse od modela zasnovanih na procesorima M1 Pro i Max. Isto tako, nova generacija čipova u ovom laptopu osigurava 30% bolje performanse grafičkog podsistema od uporedivih M1 modela.

14-inčni MacBook Pro sa čipom M2 Pro imaće početnu cenu od 1.999 dolara, dok će onaj sa čipom M2 Max koštati najmanje 2.499 dolara (sve u SAD-u). Prednarudžbine su već otvorene u 27 zemalja (među kojima nije Srbija), a u prodavnicama u tim zemljama će se novi laptopovi naći sledećeg utorka.

Mac mini
Malena radna stanica Mac mini dobila je ovom nadogradnjom svoju prvu "pro" verziju. Mini je prvi put dobio čipove M2 i M2 Pro što bi mu trebalo omogućiti savladavanje zahtevnih zadataka, poput uređivanja ProRes video zapisa rezolucije do 8K. Spoljni dizajn je ostao isti, pa je i dalje reč o izrazito kompaktnom stonom računaru, koji sada nudi podršku za dva (M2) odnosno tri (M2 Pro) spoljna monitora.

Mac mini sa procesorom M2 dostupan je za narudžbinu po ceni od 599 dolara (SAD), dok verzija sa čipom M2 Pro košta 1.299 dolara ili više. Narudžbine se primaju već sada, a u prodaji će se naći u isto vreme kao i MacBook Pro modeli.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.