Izdate bezbednosne nadogradnje za devet godina stari iPhone 5s i sve novije modele


iPhone 5s na tržište je stigao krajem 2013. godine, ali Apple i dalje nije zaboravio na njegove preostale korisnike. Isto tako, nisu zaboravili niti na one koji se možda i dalje služe ostalim starijim uređajima: iPhone-ima 6s, 7, ili SE prve generacije, kao niti tabletima iPad Air 2, iPad mini (4. generacije), pa čak niti ugašenim muičkim uređajem iPod touch. Naime, za sve spomenute vrlo stare uređaje, kao i sve novije od njih, ove nedelje dostupno novo, kritično ažuriranje operativnog sistema.

Paralelno sa iOS-om 16.3., Apple je ove nedelje nadogradio i prastari iOS 12 na verziju 12.5.7, kao i iOS i iPadOs 15 na verziju 15.7.3. Ova ažuriranja omogućiće korisnicima danas već nepodržanih uređaja da ostanu sigurni, jer sve nadogradnje OS-ova sadrže bitnu bezbednosnu zakrpu. Na popis su pridodani i desktop OS-ovi macOS Big Sur 11.7.3 i macOS Monterey 12.6.3

Apple ne otkriva detalje o bezbednosnim propustima koji su zakrpljeni, ali preporučuje svima da ih instaliraju što pre. Ažuriranja sadrže zakrpe za probleme koji su otkriveni i navodno se koriste za napade na korisnike. Popis servisa i aplikacija zahvaćenih otkrivenim problemom vrlo je širok, pa uključuje sledeće: AppleMobileFileIntegrity, curl, dcerpc, DiskArbitration, DriverKit, Intel Graphics Driver, PackageKit, Kernel, Mail Exchange, Maps, Screen Time, Weather, WebKit i Windows Installer.

Ono što su otkrili, pak, ne zvuči bezazleno. iOS 12.5.7 ima cilj zatvoriti bezbenosni propust u sklopu kojega se obrada maliciozno stvorenog web sadržaja može iskoristiti za proizvoljno izvršavanje programskih naredbi na uređaju, stoji u dokumentaciji. U opasnosti su, dakle, i "muzejski primerci" iPhone-a 5s, a Apple-ov potez s izdavanjem zakrpe za njih za svaku je pohvalu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.