Kripto rudari imaju nove trikove za prodaju grafičkih kartica


Kada na oglasima pronađete neku korišćenu high-end grafičku karticu prošle generacije koja se prodaje znatno ispod prosečne cene, odmah bi vam trebalo zazvoniti zvono za uzbunu, jer postoji velika verovatnost da je odradila jako puno poslova za nekog kriptorudara.

Ukoliko ste sumnjičavi, na takvim grafičkim karticama ćete potražiti znakove koji će vam reći da su su se koristile jako puno i pregrejavale, ali ekipa iz TecLaba je otkrila da rudari pre prodaje nastoje da sakriju te znakove. Jedna od metoda koju su otkrili je bojenje memorije na karticama kako bi se prekrile žute mrlje koje ukazuju na pregrejavanje.

Postoji mnogo načina da otkrijete da je grafička kartica "iskorišćavana", poput nakupljanja prašine, istrošenih nalepnica sa garancijom, ogrebotina, oksidiranih kontakata i male promene boje PCB-a. Takođe, nešto tamnija podloga GPU-a i žućkaste oznake na memorijskim čipovima pokazuju da je kartica dugo korišćena, a upravo to rudari nastoje da akriju, kao što objašnjava TecLab u ovom videu.



Prema otkrićima TecLab-a neki rudari navodno primenjuju posebnu boju na DRAM IC-ove, iako se ta boja može lako ukloniti kako bi se otkrila prava boja čipova.

Dalje, tu je i ponovno lemljenje skupih komponenti, što rade čak i službeni servisi. Dakle, ako kupite, recimo, obnovljenu (refurbished) grafičku karticu, ona može doći sa ponovno zalemljenim GPU-om ili GDDR SGRAM čipom, ali proizvođači grafičkih kartica i službeni servisi obično ne farbaju memorijske IC-ove kako bi sakrili da nisu novi.

U svakom slučaju, kupovina najboljih grafičkih kartica uz pristojan popust može zvučati kao privlačan deal, ali to je uvek bio riskantan poduhvat, jer rudari primenjuju nove taktike kako bi njihova često korišćena roba izgledala malo korišćena ili kao nova. Stoga budite posebno oprezni pri kupovini polovne grafičke kartice ovih dana, jer se godine istrošenosti mogu skrivati ispod površine boje, koja je zapravo jedina stvar na kartici koja je zaista nova.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.