Windows 7 i 8 ostaju bez nadogradnji


Microsoft-ovi operativni sistemi Windows 7 i Windows 8.1 će od 10. januara ostati bez bezbednosnih nadogradnji i tehničke podrške.

Microsoft Edge 109 je poslednja verzija browsera koja podržavati zastarele operativne sisteme, ali to nije jedini browser koji "diže ruke" od Windows-a 7 i 8.1. Još u oktobru prošle godine je Google saopštio da će 7. februara ove godine njegov Chrome okončati podršku za navedene operativne sisteme. Iako će oba browsera funkcionisati na uređajima koji ih koriste, ključnih bezbednosnih nadogradnji i novih funkcija više neće biti. Podrška za WebView2, alat koji omogućava developerima da embeduju sadržaj baziran na webu u svoje aplikacije takođe će biti ukinuta 10. januara.

To znači da ostalo veoma malo vremena da korisnici mašina koje i dalje pokreću Windows 7, a ima ih oko 100 miliona, pređu na noviji operativni sistem ili da se u protivnom suoče sa bezbednosnim rizicima zbog korišćenja nepodržanog OS-a i browsera.

Istraživanje obavljeno u oktobru je uključivalo 27 milion uređaja sa Windows-om, a pokazalo je da više kompjutera koriste Windows XP, 7 ili 8 nego Windows 11.

Međutim, treba reći da je Microsoft na vreme obaveštavao korisnike, a prvi put je ukidanje podrške za Windows 7 najavljeno 2020. godine. Korisnici koji još uvek dobijaju nadrogradnje su zapravo oni koji su platili za dodatne tri godine bezbednosnih patcheva.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.