Apple ima dve milijarde aktivnih uređaja u svetu, ali prihodi su - u padu


Apple je objavio finansijski izveštaj za poslednja tri meseca u 2022. godini, u kojem su se, među ostalom, pohvalili brojem aktivnih uređaja u svetu.

"Tokom poslednjeg tromesečija, postigli smo veliku prekretnicu i s uzbuđenjem možemo izvestiti da sada imamo više od dve milijarde aktivnih uređaja kao deo naše rastuće instalirane baze“, naveo je izvršni direktor Apple-a, Tim Cook.

Uz dve milijarde uređaja u aktivnoj upotrebi, Apple je zabele i najveći prihod do sada u sektoru usluga, 20,8 milijardi dolara. Ali, ukupna prodaja u poslednjem kvartalu 2022. godina iznosila je 117,2 milijardu dolara, dok je u istom razdoblju godinu pre iznosila 123,9 milijardi dolara. Reč je, dakle, o padu od 5 posto.

Više od polovine ukupne kompanijine prodaje u četvrtom kvartalu 2022. čini iPhone, ali je u padu od 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Treba istaći i da je prodaja Mac računara pala za 28 posto, a pad od 8 posto zabeležen je i u prodaji Apple Watch-a te ostale Apple-ove dodatne opreme.

Da ipak nije sve tako crno, porast prodaje od 6 posto zabeležile su Apple-ove usluge, poput, na primer, iTunes-a, Apple TV-a i slično. S druge strane, u četvrtom kvartalu 2022. godine porast prodaje od čak 28 posto zabeležio je iPad.

Ali, što se tiče ukupnih neto prihoda u poslednjem kvartalu 2022., oni su iznosili 30 milijardi dolara, odnosno 13 posto manje u poređenju sa istim razdobljem 2021. godine. Uprkos tome, Apple-ov finansijski direktor, Luca Maestri, tvrdi da je ukupni prihod kompanije povećan "na bazi konstantne valute".

"Generisali smo 34 milijarde dolara u operativnom novčanom toku i vratili više od 25 milijardi dolara deoničarima tokom poslednjeg tromesečija, nastavljajući ulagati u naše dugoročne planove rasta", zaključuje Maestri.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.