Evropska komisija zabranila TikTok na službenim telefonima


Kako bi se povećala cyber bezbednost, Korporativni upravni odbor evropske komisije odlučio je obustaviti upotrebu aplikacije TikTok na korporativnim uređajima i na ličnim uređajima koji su registrovani u Komisijinoj usluzi za mobilne uređaje – objavljeno je na službenim stranicama EK.

Cilj navedene mere biće zaštititi Komisiju od cyber bezbednosnih pretnji i delovanja koji se mogu iskoristiti za cyber napade na korporativno okruženje Komisije. Neprestano će se pratiti i bezbednosna situacija na drugim platformama društvenih medija, kažu.

Ovaj potez Evropske komisije prvi je takav u evropskim institucijama. Za sada smo slične propise imali prilike da vide u SAD-u, na nivou nekoliko saveznih država, federalnih agencija i u Kongresu.

Iz Komisije kažu kako je njihova mera u skladu sa strogim internim politikama u područiju cyber bezbednosti, koje se tiču upotrebe mobilnih uređaja za poslovnu komunikaciju. Njome se dopunjuju dugotrajne Komisijine preporuke osoblju o primeni najboljih praksi pri upotrebi platformi društvenih medija i izuzetnom oprezu u pogledu cyber bezbednosti u svakodnevnom radu.

Službenicima Komisije naređeno je kako TikTok sa svojih uređaja moraju deinstalirati što pre, a najkasnije do 15. marta. Oni, koji će se eventualno oglušiti na ovu naredbu, nakon 15. marta ostaće bez službenog pristupa drugim digitalnim servisima Komisije, kao što su elektronska pošta ili službeni Skype nalozi.

Iz TikTok-a su putem portparola poručili kako su "razočarani ovom odlukom, koja je donesena na temelju zabluda i nerazumevanja osnova". "Kontaktirali smo Komisiju kako bismo razjasnili stvari i pokazali im na koje načine štitimo podatke 125 miliona korisnika iz cele Evropske unije, koji se TikTok-om služe svakoga meseca".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.