Google lansirao Android 14 developer preview 1


Iako se Android 13 još uvek prilično sporo probija na pametne telefone današnjice, Google već duže vreme razvija novu verziju svog OS-a, odnosno Android 14, koji bi se trebao pojaviti u jesen ove godine.

Iako do vremena javnog lansiranja ima još dosta vremena, Google je upravo objavio da je Android 14 developer preview 1 testna verzija novog OS-a već dostupna testerima koji je mogu isprobati na Pixel telefonima i to modelima Pixel 7 Pro, Pixel 7, Pixel 6a, Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5 i Pixel 4a 5G.

Android 14 će se fokusirati na optimizovanje rada pozadinskih aplikacija, kao bi se smanjila potrošnja i poboljšalo trajanje baterije, a nova verzija Google-ovog popularnog OS-a biti će prilagođena za tablete i sklopive smartfone.

Kada je u pitanju bezbednost, Google je najavio da u novoj verziji neće dopustiti instaliranje starijih aplikacija. Jedna od mogućnosti koja se najavljuje je skaliranje fontova do 200%, a OS će primeniti specifično skaliranje za manje tekstualne stavke podmenija.

Očekuju se nove mogućnosti personalizacije interfejsa, iako ništa konkretno za sada nije predočeno u ovom izdanju.

Developer preview 2 verzija planirana je u martu. Google će svaki mesec do jula izdavati razvojne verzije, a nakon toga stiže stabilna verzija. Tokom avgusta ili septembra za očekivati je finalnu verziju namenjenu svim korisnicima.

Više informacija i uputstva za testiranje prve developerske verzije Android-a 14 možete pronaći na ovom linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.