Novi Nokia telefon možete sami da popravite kod kuće


Finski proizvođač telefona HMD radi na tome da najčešće razloge za popravku pametnog telefona, poput zamene slomljenog ekrana, priključka za punjenje ili prazne baterije, učini jednostavnijim procesom na svojoj novoj Nokiji G22. To rade u partnerstvu sa stručnjacima za popravke telefona iFixit, kako bi kupcima pružili potrebne zamenske delove, alate i vodiče.

HMD se time pridružuje rastućem popisu proizvođača pametnih telefona koji zamenske delove čine dostupnijima krajnjim kupcima. U proteklih nekoliko godina videli smo da su Samsung i Google sklopili partnerstvo sa iFixit-om za prodaju zamenskih delova, dok je Apple pokrenuo sopstveni program za samoposlužne popravke. Navedene kompanije olakšavaju kupovinu rezervnih delova, ali stvarna lakoća sa kojom možete popraviti njihove uređaje više je slučajna.

Kako bi naglasio jednostavnost popravke nadolazećeg G22 modela, Adam Ferguson, HMD-ov voditelj proizvoda, uspešno je zamenio bateriju u Nokiji G22 tokom brifinga za novinare o tom telefonu. Ali, to nije bilo tako jednostavno kao nekadašnja zamena uklonjive baterije, jer Ferguson je morao otvoriti telefon sa komadom plastike u stilu gitarske trzalice i odvojiti kabal osetljivog izgleda kako bi izvadio bateriju. Ipak, ceo je proces trajao oko pet minuta. Slična zamena baterije na prethodnoj generaciji HMD telefona ili mnogim konkurentskim uređajima trajala bi blizu 90 minuta, istaknuo je Ferguson. Za popravaku ekrana na G22 korisniku će trebati 20 minuta, dodao je.

To bi moglo da bude poboljšanje u poređenju sa konkurencijom, ali HMD još uvek mora da radi ako želi da sustigne na primer Fairphone, koji je trenutno u svojoj četvrtoj generaciji održivih telefona koji se mogu popraviti. Dok je bateriju Nokije G22 lakše izvaditi iz telefona, još uvek zahteva alate, dok se baterija Fairphone-a 4 može u potpunosti ukloniti rukom.

Na upit zašto Nokiu G22 nisu opremili rukom uklonjivom baterijom, odgovor je bio da bi to (barem po ovoj ceni) ograničilo ukupni kapacitet baterije, ili njenu maksimalnu brzinu punjenja, ili rezultovalo debljim uređajem. Nokia G22 ima bateriju od 5050 mAh koja se može brzo puniti do 20 W i debljine je 8,48 mm. Spomenuti Fairphone 4 je, za poređenje, deblji sa 10,5 mm, ima manju bateriju koja se može ukloniti od 3905 mAh, ali se takođe može brzo puniti na isti 20W.

Dok se HMD nada da će mogućnost popravke od strane korisnika produžiti životni vek Nokie G22 sa zamenskim delovima na zalihama pet godina, softverska podrška za taj telefon će biti kraća od one iz na primer Samsung-a i Google-a. Nokia G22 će naime primati samo dve godine ažuriranja Android-a i tri godine bezbednosnih ažuriranja. Isto tako, isporučivaće se sa starijim Android-om 12 iz 2021. godine.

Spomenuta konkurencija, Google i Samsung, nudi do pet godina bezbednosnih ažuriranja i tri, odnosno četiri godine ažuriranja Android-a, dok će Fairphone podržati svoj Fairphone 2 iz 2015. godine za više od sedam godina kada njegovo poslednje ažuriranje softvera bude objavljeno u martu 2023. godine.

Ferguson međutim tvrdi da je dužina podrške za G22 dobra, s obzirom na relativno pristupačnu cenu uređaja od 179 evra. "Znam da postoje veći brojevi koji lete okolo u super premium nivou. Da, bilo bi apsolutno fantastično moći to učiniti, ali sve te stvari imaju svoju cenu", pojasnio je.

Nokia G22 biće dostupna 8. marta u Velikoj Britaniji po ceni od oko oko 180 dolara, a prodavaće se i na odabranim globalnim tržištima poput Evrope, ali ne i SAD-a.

Cijene zamenskih dijelova za Nokiju G22 iz iFixit-a kreću se od oko 23 dolara za novi priključak za punjenje, do 54 dolara za zamenski ekran.

Specifikacije Nokie G22 su manje zapanjujuće od njezinih mogućnosti zamjene delova. Ima 6,52-inčni 90Hz 720p ekran sa izrezom za selfie kameru od osam megapiksela i tri zadnje kamere, uključujući glavnu od 50 megapiksela, senzor dubine od dva megapiksela i makro kameru od dva megapiksela. Interno ga pokreće Unisoc T606 procesor i osnovni model dolazi sa 4 GB RAM-a i 64 GB memorije za skladištenje. Otključavanjem se upravlja pomoću bočno postavljenog skenera otiska prsta, a uređaj ima i IP52 ocenu otpornosti na prašinu i vodu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.