Sledeći iPhone stiže sa USB-C portom, ali Apple će zakomplikovati?


Nakon što je EU donela regulativu zbog koje svi telefoni moraju da imaju USB-C ulaz za punjenje i povezivanje, Apple je prisiljen da odbaci sopstveni Lightning standard, kojeg iPhone koristi godinama. Ali, s obzirom da se radi o vrlo specifičnoj kompaniji, za očekivati je da će još jednom pokušati da namagarče, kako regulatore, tako i kupce.

Naime, ako je verovati glasinama koje dolaze iz Kine, USB-C port na iPhone-u bi mogao da sadrži sopstveno dizajnirani sklop, koji može onemogućiti rad opreme koja nije izvorno Apple-ova. To bi značilo da kablovi i adapteri drugih proizvođača, odnosno onih koje Apple nije licencirao, neće raditi ispravno ili neće raditi uopšte.

Što se samog punjenja tiče, ovakav scenario je malo verovatan, jer bi to dovelo u pitanje ceo posao Evropske komisije i značilo bi bukvalno ruganje na koje bi EU svakako reagovala drakonskim kažnjavanjem. Ono što bi pak moglo proći ispod radara, a korisnicima zakomplikovati život je izostanak ostvarivanja prava na garanciju ukoliko se utvrdi da je koristio neoriginalnu opremu, a dobro znamo kako to u servisima ide.

S obzirom da proizvođači ovde imaju dovoljno manevarskog prostora za manipulaciju, nije nerealno očekivati i probleme sa povezivanjem. Ako ugradi sopstveno dizajnirani USB sklop, Apple vrlo lako može onemogućiti ili usporiti prenos podataka, te ne dopustiti veće brzine punjenja koje navodno ima u planu omogućiti u sledećim generacijama iPhone-a. Doduše, situacija sa brzim punjenjem ni sada nije bolja, jer je i kod drugih proizvođača slučaj da uređaji koriste zasebne protokole, dakle sa neoriginalnim punjačem se pune sporije.

Treba reći da Apple u svojim drugim proizvodima do sada nije koristio sopstveno dizajnirani USB sklop, ali kod iPhone-a je situacija drugačija s obzirom na tržišni udeo. U svakom slučaju, za sada se radi samo o glasinama, a hoće li Apple zaista iskoristiti svoj položaj i kupce pokušati dodatno da ograniči, verovatno ćemo videti već na jesen, kad bude lansiran iPhone 15.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.