Službena Windows 11 podrška za nove Mac-ove


Windows 11 se na Mac-ovima ARM arhitekture uz pomoć Parallels softvera mogu pokretati još od 2021. godine korišćenjem Insider preview verzije, ali Microsoft je tada rekao da ne planira službenu podršku za nove Mac-ove.

Sada je ekipa iz Redmonda to odlučila promeniti, pa na svojoj support stranici piše da je autorizovala korišćenje Parallels Desktop-a 18 za pokretanje ARM verzija Windows 11 Pro i Enterprise na M1 i M2 Mac-ovima.

Kako možete pretpostavljati, postoje neka ograničenja. Na primer, ne možete pokretati 32-bitne ARM aplikacije zato što Microsoft ukida 32-bitni softver za sve verzije ARM Windows-a. Uređaji neće raditi ako nemaju upravljačke programe za Windows 11 ARM i ne možete koristiti ništa što zavisi od drugog sloja virtualizacije, kao što su Android aplikacije, Linux sybsystem i Windows Sandbox. Takođe ne očekujte ni pokretanje nekih igara jer sve što zahteva barem DirectX 12 ili OpenGL 3.3 neće raditi.

Microsoft je do sada licencirao samo ARM verzije Windows-a direktno dobavljačima računara, a Parallels kaže da možete kupiti pojedinačnu licencu za Windows 11 Pro.

Ovo neće zadovoljiti korisnike koji žele izvornu podršku za Windows kao što su imali sa Mac računarima temeljenim na Intel-u sa Apple-ovim Boot Campom. Ali, ovo je za sada najbliža saradnja Apple-a i Microsoft-a koja otvara mnoge nove mogućnosti za budućnost.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.