Viši kvalitet 1080p videa biće rezervisan za pretplatnike na YouTube Premium?


Nekolicina pretplatnika na YouTube Premium ovih je dana primetila jednu malu, ali značajnu promenu u interfejsu svog omiljenog video servisa. U meniju, u kojem se može odabrati kvalitet reprodukcije video zapisa, pojavila se nova opcija – "1080p Premium". Uz nju stoji i napomena "Enhanced bitrate", što bi značilo da je pretplatnicima na YouTube-ovu uslugu omogućeno gledanje FullHD (1080p) video sadržaja nešto višeg kvaliteta zapisa.

Prve informacije o tome objavljene su na Redditu, a ubrzo su se i iz samog YouTube-a oglasili i potvrdili da je reč o eksperimentu, koji je trenutno dostupan manjem krugu pretplatnika. Ovaj test dolazi koji mesec nakon što se saznalo da YouTube razmišlja o ograničavanju rezolucije, odnosno da bi 4K sadržaji mogli postati dostupni isključivo pretplatnicima. Nakon vrlo negativnih reakcija javnosti na taj potez, od njega su, čini se, odustali, ali su smislili novi način kako dati dodatnu vrednost onima koji plaćaju pretplatu.

Prema službenoj izjavi, koju su za The Verge dali preko portparola, "1080p je verzija iste rezolucije, ali s poboljšanim bitrateom, koji pruža više informacija po pikselu, što rezultuje boljim iskustvom za gledaoce". Napomenuli su i da postojeći kvalitet 1080p zapisa, dostupna svim korisnicima, neće biti promenjena.

Jedan je korisnik Reddit-a potom analizirao razliku između obične i premium verzije 1080p videa, pa zaključio da standardni video troši oko 8 Mbps saobraćaja, a premium 13 Mbps, za isti sadržaj (uz napomenu da YouTube koristi tehnologiju varijabilnog bitratea koja se aktivno prilagođava prikazanom sadržaju). Oni koji žele najbolji dostupni kvalitet videa, dakle, mogli bi u budućnosti to i dobiti – za 9,55 evra mesečno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.