Ako ispustite sklopivi iPhone, on će se sam zatvoriti?


Apple-ovi stručnjaci predali su prošle godine u februaru Patentnoj kancelariji SAD-a patentnu prijavu, koja opisuje "Uređaj sa samouvlačećim ekranom i tehnike za zaštitu ekrana korišćenjem detekcije pada". Ovaj patent opisuje i iscrtava obrise nekog budućeg Apple-ovog uređaja sklopivog dizajna i sa savitljivim ili odvojivim ekranima. Jasno je da se radi o patentu koji bi se odnosio na moguće tehnologije ugrađene u preklopni iPhone, koji se može, ali i ne mora, pojaviti na tržištu u narednim godinama.

Apple dalje u patentu opisuje svoj izum. Uređaji, kažu, mogu svojim senzorima otkriti kada ih se ispusti prema podu. Ako se takva detekcija dogodi na sklopivom uređaju, on će imati mogućnost da se u tom trenutku automatski zaklopi, odnosno da se njegov uvlačeći ekran vrati u sklopljeni položaj. Cilj toga jeste zaštititi osetljivi ekran od direktnog udarca o tlo.



I inženjerima je jasno da ne bi u svim slučajevima pada telefona bilo dovoljno vremena za njegovo puno sklapanje, pa pišu: "čak i savijanje ekrana na ugao manji od 180° može pružiti određenu zaštitu, jer će uređaj o tlo udariti svojim ivicama, a ne ekranom".

Mehanizam bi radio tako da pomoću ugrađenog akcelerometra otkiva je li uređaj (recimo iPhone) u slobodnom padu. Kada se nađe u takvoj situaciji, aktiviraće se mehanizam koji će ga pokušati na vreme zatvoriti i tako zaštititi. Patent donosi i nekoliko ilustracija telefona sa savitljivim ekranom, koji se preklapa ili "rola" unutar njegovog kućišta, pa potom i opisuje različite izazove kod sklapanja takvih ekrana i njihove pripadajuće opreme, poput čipova, LED i OLED elemenata i slično. Patent, kažu, pokriva implementaciju istog mehanizma u sve mobilne uređaje – telefone, tablete, prenosne računare, medijske playere, nosive uređaje, ali i one koji bi se koristili kao naglavni sklopovi sa ekranima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.