Apple-ova aplikacija za klasičnu muziku stiže 28. marta


Kompanija Apple je saopštila da će njena samostalna muzička aplikacija Apple Music Classical, koja je namenjena klasičnoj muzici, biti dostupna od 28. marta.

Nakon što je Apple kupio muzički servis Primephonic 2021. godine, prvobitni cilj je bio lansirati aplikaciju fokusiranu na klasičnu muziku pre kraja prošle godine. Taj rok nije realizovan, ali sada je servis spreman. Umesto da bude izvorno uključena u iOS, aplikacija će se pojaviti u formi samostalnog izdanja u prodavnici App Store. Pristup aplikaciji je uključen u standardnu Apple Music pretplatu.

"Aplikacija Apple Music Classical omogućava brzo i jednostavno pronalaženje željene muzike u najvećem svetskom katalogu uz potpuno otpimizovanu pretragu, a korisnici će moći uživati u najvišem mogućem kvalitetu zvuka i iskustiti mnoge omiljene klasične pesme na potpuno novi način uz imerzivan prostorni zvuk", saopšteno je iz Apple-a.

Klasična muzika se smatra idealnom za upotrebu prostornog zvuka jer se dobija bolji osećaj prisutnosti. Aplikacija će ponuditi "stotine odabrani listi za reprodukciju, hiljade ekskluzivnih albuma, biografije kompozitora, detaljne vodiče za mnoga dela, intuitivne funkcije pretraživanja i još mnogo toga".

Apple Music Classical će emitovati brzinom do 192 kHz/24 bita visoke rezolucije bez gubitaka, a uključivaće "hiljade" prostornih audio snimaka. Poput Primephonic-a, ponudiće temeljite i precizne klasične metapodatke, a moći će se obavljati pretraživanje "po kompozitoru, delu, dirigentu ili kataloškom broju".

Treba reći da neće postojati izvorna verzija aplikacije za iPad, kao i da u početku neće biti opcije offline preuzimanja.

Apple-ovo posvećivanje klasičnoj muzici novi je korak u borbi sa Spotify-jem koji je najavio obnovljeni interfejs, a koji pozajmljuje dizajn TikTok-a i drugih društvenih aplikacija.

Apple Music Classical će u početku biti dostupan samo za iOS, ali na Android dolazi uskoro. Aplikacija će podržavati iOS 15.4 i novije verzije, a biće dostupna širom sveta gde se nudi i Apple Music. Nešto kasnije će se pojaviti u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i u Tajvanu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.