Fotografije Meseca snimljene Samsung-ovim telefonima su - lažne


Galaxy S20 Ultra bio je prvi Samsung-ov telefon koji je koristio "Space Zoom" funkciju za fotografisanje Meseca. Iako su neki tvrdili da južnokorejska kompanija vešto lažira takve fotografije, prvenstveno zbog njihovog impresivnog kvaliteta, konkretnih dokaza za to nije bilo, barem do nedavno.

Naime, na Reddit-u je pre nekoliko dana postala viralna objava koja upravo želi da dokaže da su Samsung-ove "Space Zoom" fotografije Meseca – lažne. Iza te objave stoji korisnik u/ibreakphotos, koji je odlučio napraviti jedan test, ne bi li pokazao da Samsung dodaje detalje tamo gde ih nema te da svojom reklamnom kampanjom obmanjuju korisnike.

Test je, zapravo, bio poprilično jednostavan. Redditor je prvo preuzeo fotografiju meseca visoke rezolucije sa interneta, a zatim ju je namerno smanjio na veličinu 170 x 170 i "zamutio" kako bi se rešio detalja.

Nakon toga, zamućenu je fotografiju otvorio na svojem monitoru, otišao na drugi kraj sobe, ugasio sva svetla te pomoću telefona i zuma od 59,9x, fotografirao sledeće.

Kad je završila kratka obrada, telefon mu je prikazao fotografiju koja je prikazuje nepostojeće detalje.



„Fotografije Meseca su lažne, Samsung-ov marketing je varljiv. To je dodavanje detalja tamo gde ih nema. Stvarnost je da AI radi većinu posla, a ne optika, jer ona nije sposobna razlučiti detalje koje (ne)vidite. Budući da je Mesec vezan za Zemlju, vrlo je lako uvežbati svoj model na drugim slikama Meseca i samo dodati tu teksturu kada se prepozna nešto slično Mesecu", zaključuje korisnik Reddit-a.

Kako bi dodatno potvrdio rezultat svoga testiranja, redditor je još više zamutio mesec i izrezao svetle delove, ne bi li otežao posao Samsung-ovom AI-ju. Nakon zumiranja na monitor i fotografisanja, nepostojeći detalji ponovno su dodati, čak i u delovima koje je namerno izrezao.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.