iPhone 15 u Evropu stiže isključivo u eSIM varijanti?


Nakon što je iPhone 14 za američko tržište došao isključivo u eSIM verziji, dakle bez klasičnog ulaza za fizičku SIM karticu, čini se da će sledeća generacija, dakle iPhone 15, istu filozofiju doneti i na evropsko tržište.

Ukoliko niste pratili, eSIM je virtuelna SIM kartica, dakle ne postoji fizički, već se putem QR koda u softverskom obliku preuzme na uređaj. eSIM tehnologija postoji već godinama, a od nedavno svi operateri u Srbiji nude ovaj vid kartice.

Uklanjanjem ulaza za fizičku SIM karticu oslobađa se prostor za druge komponente, što je od ključnog značaja za proizvođače telefona, ali zbog izostanka podrške od strane operatera, šira implementacija kasni godinama.

Naravno, sve dok Apple, kao jedan od najvećih autoriteta u ovom industrijskom segmentu, nije malo pogurao stvari, i u Americi ponudio iPhone isključivo sa eSIM funkcijom. Ali, s obzirom na prirodu tamošnjeg tržišta, gde svega nekolicina velikih operatera kontrolira ogroman deo tržišta, dogovor sa Apple-om nije predstavljao problem.

S druge strane, u Evropi postoji puno veći broj operatera, koji nisu nužno povezani putem krovnih kompanija (Vodafine, DT, Orange...) pa je zbog toga sveobuhvatno prihvatanje eSIM koncepcije predstavljalo daleko veći izazov nego što je slučaj u Americi.

Ali ipak, ako je suditi po najnovijim glasinama, čini se da će eSIM za iPhone u Evropi zaživeti već ove jeseni, budući da Apple ima ozbiljnu nameru da sledeću generaciju iPhone-a na ovim prostorima ponuditi isključivo u toj varijanti. Ukoliko se ove glasine pokažu kao tačne, operateri će se morati dodatno potruditi na implementaciji eSIM usluge, kako bi ona na jesen bila spremna za korišćenje za novu generaciju iPhone-a.

Nakon što je Apple zauzeo čvrst stav po ovom pitanju, a operateri jednostavno nemaju puno izbora, za očekivati je da će i drugi proizvođači ubrzati implementaciju eSIM sistema u svoje uređaje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.