Meta planira da pokrene direktnog konkurenta Twitter-u


Nakon što je Elon Musk prošle godine preuzeo Twitter i preživljava teške dane sa svojom novom "igračkom", otvorio se prostor za konkurente koji razvijaju svoje alternativne proizvode za društveni mikro-blogging, odnosno javno slanje kratkih poruka i novosti uz ažuriranje svojeg statusa.

Među njima je izgleda i Meta, koja prema pisanju MoneyControla i Platformera već počinje razvijati svoju aplikaciju kodnog imena P92, koja će podržavati Mastodonov protokol društvenog umrežavanja pod nazivom ActivityPub.

Meta je već potvrdila da se u kompaniji radi na decentralizovanoj društvenoj mreži. "Istražujemo samostalnu decentralizovanu društvenu mrežu za deljenje tekstualnih ažuriranja. Verujemo da postoji prilika za odvojeni prostor gde kreatori i javne osobe mogu deliti pravovremene novosti o svojim interesima."

Prema nepotvrđenim informacijama P92 će se nalaziti pod brandom Instagram-a i omogućiće korisnicima da se registruju i prijave koristeći svoje Instagram naloge, dok će deljenje podataka sa Instagram-a na P92 biti minimalno, ako ne i nikakvo, barem kako tvrdi MoneyControl.

Budući da je aplikacija decentralizovana, to znači da korisnici mogu postaviti sopstvene servere i donositi sopstvena pravila za moderiranje sadržaja.

Korisnici će imati mogućnost ostavljanja komentara i slanja privatnih poruka, ali one možda neće biti dostupne u prvoj verziji aplikacije. Takođe se navodi da u ovom trenutku Meta nije sigurna treba li ljudima dati mogućnost ponovnog deljenja postova kao što to mogu na Twitter-u.

Za sada još nije poznato kada bi se nova aplikacija mogla približiti danu izdavanja, ali ukoliko se nalazi u vrlo ranoj fazi izrade, teško je očekivati da će biti lansirana još ove godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.