Chromebook-ovi stvaraju gomilu elektronskog otpada


Pandemija COVID-19 primorala je škole u Misisipiju da dodele niskobudžetne laptopove, uglavnom Chromebook-ove, svim učenicima da rade i uče od kuće. Međutim, novi izveštaj američkog Fonda za obrazovanje PIRG otkriva da ovi niskobudžetni laptopovi imaju veoma kratak vek trajanja i generišu velike količine elektronskog otpada.

U izveštaju pod nazivom "Chromebook Churn", navodi se da bi udvostručavanje životnog veka Chromebook-a prodatih 2020. godine moglo da smanji emisije ekvivalentne uklanjanju 900.000 automobila sa puteva na godinu dana, što je više od broja automobila registrovanih u Misisipiju.

Pored toga, škole imaju velike količine ispravnih Chromebook-ova koji postaju e-otpad jer više ne dobijaju softversku podršku. Chromebook-ovi imaju ugrađen "datum smrti", nakon čega prestaje softverska podrška. Kada podrška istekne, laptop računari ne primaju ispravke i ne mogu da pristupe bezbednim web lokacijama, što može predstavljati problem tokom testiranja.

Profesionalni tehničari za popravke tvrde da su primorani da odbace ispravan Chromebook hardver koji je godinama ostao zbog agresivnog isteka roka važenja softvera. Dr Elizabet Čemberlen, direktorka održivosti na sajtu za popravku iFixit, pozvala je na okončanje rasipništva novca planete i resursa na preuranjene nadogradnje.

Prema izveštaju, smernice prema kojima svaki učenik dobija laptop verovatno će ostati, a posledice balansiranja korisnosti i održivosti su ogromne. Udvostručavanje životnog veka Chromebook-a za 48,1 milion učenika javnih škola K-12 u SAD moglo bi da uštedi poreskim obveznicima 1,8 milijardi dolara, pod pretpostavkom da nema dodatnih troškova održavanja.

Izveštaj daje preporuke Google-u koje bi mogle da udvostruče život ovim popularnim laptopovima. Google bi trebalo da produži rok trajanja automatskih ažuriranja (AUE) za sve modele na 10 godina nakon datuma njihovog lansiranja. Kompanija bi takođe mogla da podstakne proizvođače Chromebook-a da proizvode rezervne delove i standardizuju dizajn delova u punoj mogućoj meri.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Samo potpune neznalice mogu da uzmu Chromebook. Skoro neupotrebliva stvar.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.