Isporuke PC računara u velikom padu


Tržište PC računara poslednjih nekoliko meseci prolazi kroz izuzetno nestabilan period, a novi podaci pokazuju da je situacija postala još lošija. Prema izveštajima Canalys-a i IDC-a, isporuke računara širom sveta u prvom kvartalu 2023. godine su pale između 29 i 33 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Interesantno je primetiti da nijedan od vodećih brendova nije uspeo da izbegne ovaj pad prodaje. Lenovo i Dell, koji su na čelu tržišta, zabeležili su pad prodaje za više od 30%, dok je HP pao za 24,2%. Međutim, Apple je doživeo najveći gubitak, sa padom isporuke Mac računara od preko 40 posto. Ovo je najveći pad prodaje Apple-a od 2000. godine.

Jedan od glavnih razloga za ovaj pad prodaje je loše stanje u ekonomijama u kojima vlada inflacija. Pored toga, veliki broj ljudi i dalje radi od kuće zbog pandemije, pa im nije potrebno kupovati nove računare. Iako analitičari veruju da će se tržište oporaviti u drugoj polovini godine, postoje i oprezni tonovi, s obzirom na to da bi se recesija mogla nastaviti i tokom 2024. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.