Poznata ransomware grupa se usmerila na macOS


LockBit, jedna od najpoznatijih grupa koja proizvodi i distribuira ucenjivački softver, navodno je počela da cilja na Mac računare. MalwareHunterTeam, grupa bezbednosnih istraživača, tvrdi da je pronašla dokaze o verziji Lockbit ransomwarea koja je dizajnirana za napade na macOS uređaje.

Prema bezbednosnom analitičaru Bretu Callowu, ovo je prvi put da je jedna od glavnih grupa ransomwarea nanišanila Apple-ov operativni sistem. LockBit se uglavnom fokusirao na Windows, Linux i virtuelne računare zbog većeg broja kompanija koje koriste ove sisteme, a ciljaju ih partneri grupe hakerskih napadača.

Lockbit vodi operaciju "ransomware-as-a-service", što znači da izrađuju i održavaju zlonamjerni softver koji klijenti mogu platiti i koristiti protiv organizacija. Optužnica Ministarstva pravosuđa SAD-a iz prošle jeseni navodi da je LockBit "jedna od najaktivnijih i najdestruktivnijih varijanti ransomwarea na svetu".

Od kraja 2022. ovaj softver je zarazio računarske sisteme najmanje 1000 žrtava, uključujući hotel Holiday Inn u Turskoj, a partneri grupe hakerskih napadača su navodno tražili desetine miliona dolara od žrtava.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.