Aplikacija sa Play Store-a tajno snimala glasove korisnika


Google Play Store i App Store pružaju značajnu praktičnost korisnicima i odličnu platformu za razvojnim programerima da zarade prihod. Međutim, ove otvorene prodavnice takođe mogu predstavljati rizike. Nedavni incident istakao je ovu zabrinutost kada je legitimna aplikacija na Google Play Store postala zlonamerna, tajno slanjem snimaka mikrofona svakih 15 minuta.

ESET, ime koje većina nas prepoznaje kao proizvođač antivirusnog softvera, nedavno je otkrio opasnu stvar tokom svojih testova. Prema kompaniji, aplikacija nazvana iRecorder Screen Recorder, dostupna na Google Play Store-u, snima audio svakih 15 minuta i šalje ga developeru aplikacije. Ova skandalozna vest još jednom potvrđuje da čak i aplikacije dostupne u zvaničnim prodavnicama ne mogu uvek biti pouzdane.

Aplikacija iRecorder Screen Recorder, koja je prvobitno lansirana na Google Play Store-u u septembru 2021. godine, pretrpela je zlokobnu promenu sa ažuriranjem u avgustu 2022. godine. Ovo ažuriranje je uključilo AhMyth, otvoreni izvor Remote Access Trojan (RAT), pretvarajući aplikaciju u prikriveni alat za špijunažu. RAT je aplikaciji dao mogućnost daljinskog snimanja zvuka, povezivanja sa serverom napadača i otpremanja snimljenih audio zapisa i osetljivih fajlova.

Ovo ažuriranje je temeljno promenilo pravac razvoja aplikacije, pretvarajući sve njene korisnike u potencijalne žrtve. Zaista je zastrašujuće to što su mnogi korisnici, ne shvatajući, koristili aplikaciju u ovom stanju gotovo devet meseci, a njihovi glasovi su bili snimani. Nakon što je incident postao poznat, Google je uklonio aplikaciju iRecorder Screen Recorder sa Play Store-a. Međutim, savetuje se da budete oprezni i preduzmete potrebne mere opreza ako ste preuzeli ovu aplikaciju bar jednom.

Uprkos najboljim naporima Google-a, aplikacije zaražene malverom neprestano pogađaju njihovu platformu. Ova tehnološka kompanija obično brzo reaguje u uklanjanju ovih opasnih aplikacija po njihovom otkrivanju. Međutim, njihove preventivne mere da se spreči da ove aplikacije uopšte dospeju na Google Play Store nisu bile tako efikasne.

Takođe se primetilo da nedostaje transparentnost u vezi sa razlozima za neuspeh Google-ovih sopstvenih bezbednosnih mera u otkrivanju ovih pretnji. Ovaj najnoviji slučaj ukazuje na taj problem. Uključuje aplikaciju koja tajno snima zvuk i ugrožava privatnost velikog broja korisnika. Zvaničnici kompanije ESET sugerišu da bi aplikacija iRecorder mogla biti deo aktivne špijunske kampanje. Međutim, bez dodatnih dokaza koji potvrđuju ovu tvrdnju, ona ostaje samo hipoteza. Uloga Google-a u dozvoljavanju postojanja takve opasne aplikacije na svom Play Store-u stoga postavlja pitanja o odgovornosti i efikasnim merama digitalne bezbednosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.